Sorost mosdatja, Orbán Viktort mocskolja a brüsszeli Euronews

Az Európai Unió „közmédiájának” tekinthető Euronews Magyarországról szóló híreit, riportjait, elemzéseit nézve megállapíthatjuk, hogy még nyomokban sem tartalmazza azokat a kiegyensúlyozott, objektív irányelveket, amelyekre olyan gyakran és vehemensen hivatkozni szoktak Brüsszelben – írja legfrissebb cikkében a Tűzfalcsoport.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2021. 01. 13. 16:44
Rebuilding Economics: George Soros
DAVOS/SWITZERLAND, 27JAN10 - George Soros, Chairman, Soros Fund Management, USA, captured during the session 'Rebuilding Economics' of the Annual Meeting 2010 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 27, 2010 at the Congress Centre. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs Fotó: swiss-image.ch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Euronews többnyelvű, 24 órás hírtelevíziós csatornát 1993-ban indítottak azzal a céllal, hogy erősítse az európai identitást és integrációt. Az Európai Bizottság már a kezdet kezdetén támogatta a Euronewst, és szponzorálta az uniós témákról szóló műsorok készítését. 2010 óta a Bizottság megállapította, hogy a Euronews a tájékoztatás terén az európai közérdeket szolgálja, ezért szorosabbra fűzték kapcsolatukat. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy 2018-ban például 19,96 millió eurót fordítottak a csatornára. (Ez forintra átszámolva nagyjából 7 milliárdot jelent.)

2009-ben a Bizottság kommunikációs főigazgatósága (DG COMM) független értékelést végzett a Euronews és a Bizottság közötti alapvető szerződéses kapcsolatról, és megállapította, hogy „a Euronews kimondhatja, hogy közszolgálati szerepet tölt be”. Az értékelést követően a Bizottság úgy ítélte meg, hogy „ténylegesen monopolhelyzetben van”, hiszen csak ő végez a teljes uniót lefedő szolgáltatást, ezért 2010-től kezdve a partnerségi keretmegállapodásokat és az azokon alapuló támogatásokat a költségvetési rendelettel összhangban pályázati felhívás nélkül ítélték oda.

A fenti megállapítások az Európai Számvevőszék 2019-es jelentéséből származnak, amelyben arról is említést tesznek, hogy évente mintegy 24,5 millió euró uniós támogatást kap a csatorna, de egyes vélemények szerint átláthatóságát nem tudják ellenőrizni, ahogy a nézettségét sem.

A Euronews közben úgy tekint magára, mintha objektív, kiegyensúlyozott, sokszínű nemzetközi média lenne. Saját magukról ezt írják:

„A küldetésünk az, hogy segítsük az embereknek kialakítani saját véleményüket. A lehető legnagyobb változatosságra törekszünk megalkuvásmentesen, pártatlan újságírás révén. Az elfogultság és az indulat helyett a tényekre, a gondolatokra és a megoldásokra fókuszálunk. Az Euronews független híreket szolgáltat részrehajlás vagy elfogultság nélkül, mióta 1993-ban megalakult a franciaországi Lyonban.”

Tehát van egy, az Európai Bizottság által finanszírozott, átláthatatlanul működő csatorna, amely azt állítja magáról, hogy a tényekre, a független hírekre és az elfogultságmentes tájékoztatásra koncentrál. Pedig ha alaposabban megnézzük a Magyarországról szóló tudósításait, akkor egyáltalán nem látni különbséget bármelyik baloldali-ellenzéki, Soros pénzelte újság és a Euronews között.

Íme pár példa:

Orbán akkor oltatja be magát, amikor Putyin: „Orbán Viktor akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül” – ezt mondta a miniszterelnök sajtófőnöke a Blikk kérdésére. Ebből a független, objektív és elfogultság nélküli Euronews azt állapította meg (próbálja sugallni), hogy Orbán úgy viselkedik, mint Putyin, mert az orosz elnök is azt nyilatkozta korábban, hogy ő is akkor kapja meg a vakcinát, amikor sorra kerül a korosztálya. (Orbán Putyin kottájából játszik, munka elvégezve.)

„Orbán Viktor akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül” – ezt mondta a miniszterelnök sajtófőnöke
Fotó: TUZFALCSOPORT.BLOGSTAR.HU

Nagyon szeretik Sorost: egyetlen cikket sem találtunk, amelyben akár megkérdőjeleznék Soros György nézeteit akár az unió jövőjéről, akár a nyílt társadalmakról, akár a migrációról. Épp ellenkezőleg:

Egyetlen cikkükben sem kérdőjelezik meg Soros György nézeteit
Fotó: TUZFALCSOPORT.BLOGSTAR.HU

Nemzeti manipuláció: az ellenzéki pártok inkább begyűjtik a konzultációs íveket” – az emberek bevonása a demokratikus döntéshozatalba úgy tűnik, hogy a brüsszeli újságíróknak „manipuláció”. Írja ezt egy olyan lap, amelyet az a Bizottság fizet, amelyre egyetlen európai állampolgár sem szavazott.

A patetikus jelzőkkel akkor sem fukarkodnak, amikor az ellenzék nagyszerűségéről kell írniuk:

Nem valószínű, hogy a „példátlan” jelzőt pejoratív értelmében használták
Fotó: TUZFALCSOPORT.BLOGSTAR.HU

Emlékezetes az az eset is, amelyre a Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet, amikor alternatív univerzumból tudósított a Euronews. Olyan anyagot adtak le, amely szerint Rafał Trzaskowski nyerte a lengyel elnökválasztás második fordulóját, Varsó polgármestere ezzel Andrzej Duda jelenlegi államfőt győzte le – hangzik el a tudósításukban. Később kiírták Trzaskowski neve alá, hogy „lengyel államfő”, majd elhangzott, hogy az elnök komoly ellensúlyt képezhet a kormánnyal szemben.

A valóságban Andrzej Duda győzött, nem pedig a liberálisok által sztárolt Trzaskowski. Mivel az eredeti videót sztálinista módon eltüntette a Euronews, így a Hír TV Keménymag cím műsorában feldolgozott formában tudjuk bemutatni.

A koronavírus előtti időszakban a Euronews gyakran foglalkozott a klímavédelemmel. Azt gondolnánk, hogy lelkesen beszámoltak a belga, finn, svéd és az uniós klímavédelmi intézkedések mellett a magyar kormány által elfogadott és javában zajló Klíma- és természetvédelmi akciótervről. De ismét csalódnia kell a kiegyensúlyozottságot váró olvasónak. Csupán egy cikket találunk az akciótervről, míg mondjuk Greta Thunbergről 110-et.

Egy cikk az akciótervről, 110 Greta Thunbergről
Fotó: TUZFALCSOPORT.BLOGSTAR.HU

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Soros civiljeit súlyos pénzekkel támogathatták Obama idejében

A korábbi, demokrata párti amerikai elnök, Barack Obama informálisan is testet öltő (gazdasági és jogi értelemben vett) befolyása még a világjárvány okozta válság esztendejében sem veszített erősödésének lendületéből – írja legfrissebb cikkében a Tűzfalcsoport Blogstar oldal.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.