Súlyos mulasztást követett el a fehérvári kórház főigazgatója

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere menesztette Csernavölgyi István főigazgatót.

Magyar Nemzet
2020. 04. 11. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra szólította fel Csernavölgyi István főigazgatót, hogy adja át hivatalát a Fejér Megyei Szent György Kórház élén – írta szombaton a Feol.hu, amelynek a leköszönő igazgató megerősítette a hírt, és közleményében azt írja, azért szüntették meg a munkaviszonyát, mert egyszer csúsztak az elektronikus adatszolgáltatással. Csernavölgyi egyébként jogi lépéseket is fontolgat, de az nem derül ki, hogy pontosan miért.

A közlemény így szól:

„A hír igaz. Az ország legnagyobb betegforgalmú intézménye a jelen járványügyi helyzetben is az elsők között lépett csatasorba, és heroikus küzdelmet folytat. Az elsők között alakította át ellátó struktúráját az országban, hogy meg tudjon felelni a fokozott, mind ez ideig ismeretlen feladatnak. Az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott, emiatt szüntették meg a munkaviszonyom. Az adatszolgáltatás azonban adminisztrációs feladat, és nem főigazgatói hatáskör. Fentiek oka, hogy dolgozói kollektívánk az elmúlt hónap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált. Az igazság védelmében a szükséges jogi lépéseket megteszem, a sárdobálásban nem veszek részt. A legfontosabb, hogy kollégáim zavartalanul, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen bizalmi légkörben dolgozhassanak tovább a járvány leküzdésében. Minden egyéb másodlagos, és várhat.”

A fehérvári önkormányzat hivatalos forrásból nem értesült a leváltás okairól. A következő állásfoglalást tették közzé:

A hírek szerint olyan súlyos hiba vezethetett az azonnali döntéshez, mely a fenntartó állami szerv szerint ebben a járványhelyzetben nem megengedhető. Ennek megítélésére nincs lehetőségünk. A sajtóban megjelent információk szerint a kérdés jogi fórumok elé fog kerülni, ahol az ügy részletei is tisztázást nyerhetnek.

Szintén nem hivatalos forrásból arról értesültünk, hogy egy kiváló fehérvári szakember fogja a továbbiakban vezetni a kórházat. A késlekedés itt nem megengedhető. A mostani járványhelyzetben nem lehet főigazgató nélkül az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, jelenleg járványkórháza. Az önkormányzat természetesen ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden támogatást, segítséget megad a kórháznak és az ott dolgozóknak. Várjuk az EMMI tájékoztatóját.”

A Magyar Nemzet is eljuttatta az üggyel kapcsolatos kérdéseit Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ezt a választ kaptuk:

„A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát. A hatályos Szervezeti és Működési Szabályzat szerint az új főigazgató kinevezéséig dr. Reiber István orvosigazgató vezeti az intézményt.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.