Székesfehérvár engedélyezte a romkertben őrzött csontmaradványok genetikai elemzését

Megadja az engedélyt Székesfehérvár városa a Középkori Romkert csontházában található csontok genetikai vizsgálatára – jelentette be szerdán Cser-Palkovics András polgármester. A kutatással sikerülhet azonosítani Corvin Mátyás földi maradványait.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 02. 10. 20:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden városnak megvan a maga öröksége, azonban kevés város és közösség tudhat olyan történelmet és ezzel kötelezettségeket sajátjának, mint Székesfehérvár, amely a nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként őrzője és gondozója Magyarország páratlan és pótolhatatlan leleteinek és emlékeinek” – fogalmazott szerdán a Facebookon közzétett bejegyzésében Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András kifejtette, hogy

a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai kutatócsoportja néhány évvel ezelőtt áttörést ért el az Árpád-ház genetikai kutatásában,

a dinasztia földi maradványainak pontos azonosításában, és kutatásuk most mérföldkőhöz érkezett, aminek kapcsán engedélyt kértek a székesfehérvári csontházban található csontok genetikai kutatására és elemzésére.

A polgármester elmondta, hogy két feltételt szabtak a leletek vizsgálatának engedélyezéséhez: a csontokat nem érheti maradandó károsodás, és maradéktalanul vissza kell kerülniük Székesfehérvárra a vizsgálatok végeztével.

Cser-Palkovics András szerint a kutatások páratlan lehetőséget jelenthetnek mind a város, mind a nemzet számára, és ha a mindeddig megválaszolhatatlan kérdések legalább részben megoldást nyernek,

ha a történelmi tudás és a város gazdag öröksége tovább gyarapodik, akkor az túlmutat az aggályokon, és új lehetőségeket nyithat meg Székesfehérvár előtt.

Azonosíthatják Corvin Mátyás csontjait Székesfehérváron

Bejelentette: azért, hogy minél szélesebb nyilvánosság megismerhesse a kutatások pontos, tudományos részleteit, felkérte a Prosperis Alba Kutatóközpontot, hogy szervezzen nyilvános konferenciát a város és a Magyarságkutató Intézet szakértőinek bevonásával.

Január végén lapunknak nyilatkozva Kásler Miklós beszélt arról, hogy Hunyadi Mátyás csontjai valószínűleg a székesfehérvári csontházban kallódnak azonosítatlanul. Mint az emberi erőforrások minisztere elmondta, a Szent István által alapított székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika kiemelt jelentőségű helyszíne a magyar történelemnek, mivel fél évezreden keresztül szinte minden uralkodónkat itt koronázták meg, és tizenöten – köztük Mátyás király is – ide temetkeztek.

A tárcavezető elmondta, mivel sikerült Corvin János és fia, Corvin Kristóf csontvázaiból DNS-mintát venni, jó esély van Corvin Mátyás földi maradványainak azonosítására.

Kásler Miklós a kutatások kapcsán úgy fogalmazott:

– A végső cél, hogy ezeket a maradványokat azonosítani tudjuk, és megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva helyezzük uralkodóinkat örök nyugalomra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.