Szerződést szeghettek a Pesti úton

Az orvosoknak rendszeresen ellenőrizniük kellett volna az otthon lakóinak állapotát.

2020. 06. 10. 5:50
null
A Pesti úton történtek felelősét meg kell keresni Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésben kérte ki a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona és az orvosi ellátást végző Házidoktor 17 Kft. közötti szerződéseket. A 2018. július elsejétől érvényes dokumentum szerint a Házidoktor 17 Kft.-nek számos kötelezettsége volt az intézményben, például „az ellátottak egészségi állapotának rendszeres ellenőrzése” sok egyéb teendő mellett. A határozatlan időre szóló szerződés értelmében 13,2 millió forint díjazást kapott a Házidoktor 17 Kft. évente.

A nyilvánosságra került információk alapján felmerülhet a szerződésszegés esete, az idősotthon több lakójánál ugyanis kiszáradást és rühességet állapítottak meg, valamint az orvosi jelenlét is kérdéses volt egyes időszakokban.

– Amennyiben a szerződésben előírt orvosi jelenlét hiányát megállapítják, annak akár súlyos jogkövetkezményei lehetnek – nyilatkozta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Hozzátette: nehezen történhetett meg a szerződés szerinti kötelezettség teljesítése, ha a járvány legnehezebb időszakában valóban nem volt jelen orvos az idősotthonban. A Magyar Nemzetnek korábban György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta: „Az idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok egyértelmű eredményt hoztak, napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben, még akkor sem, amikor már tömeges fertőzések voltak.”

A lapunk birtokába jutott megállapodások szerint súlyos jogkövetkezményekkel járó mulasztások történhettek

– A jogszabályok értelmében a fenntartónak alapvető feladata és kötelessége, hogy a kötelező szakmai protokollokat betartassa, alkalmaztassa az általa fenntartott szociális intézményekben – válaszolta ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette: az önkormányzatoknak, amelyek feladatellátási kötelezettségeiket nem teljesítették, vizsgálni kell a felelősségét. Szerinte, ha nincs biztosítva a folyamatos orvosi ellátás, az felveti a fenntartó, a munkáltató és fegyelmi jogkört ellátó intézményvezető, továbbá a megbízott háziorvosi szolgálat felelősségét is.

A fővárosi kormányhivatal hétfőn közölte: a hiányosságok összességében hozzájárulhattak az intézményben történt tömeges fertőzéshez, amelyben mintegy ötven lakó elhunyt, 312-en megfertőződtek és 36 dolgozó is elkapta a koronavírust.

Hová tűnt soros Pénze?

Mélyen hallgat Karácsony Gergely a Soros György által a járvány elleni védekezésre adományozott egymillió euró felhasználásáról. Az erre vonatkozó előterjesztésből kiderül, hogy a támogatás sokkal több, mint amit korábban elárultak: a Nyílt Társadalom Alapítvány 1 540 000 dollárt kíván biztosítani a fővárosnak. Az ügy pikantériája, hogy korábban lapunkkal azt az információt közölte a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat: a teljes egymillió eurót tesztekre költötték. Ami lehetetlen, mert az ígért támogatás fele érkezett csak meg a főváros számlájára, ami viszont kevesebb, mint egymillió euró. Mi több, a támogatás második felét csak akkor kapják meg, ha felhasználták az első részlet hetvenöt százalékát. Ebből az következik, hogy még az első részletet sem költötték el, tehát nem mondtak igazat, amikor lapunknak azt állították: a teljes támogatást Covid-tesztekre fordították. Lapunk újból feltette a kérdést a főpolgármesternek, hogy mire költötték a pénzt, illetve megérkezett-e az adomány második része, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.