Szószegéssel, árulással vádolják egymást

Mikor szólt Gyurcsány Karácsonynak arról, hogy Kálmán Olga személyében saját jelöltet indítanak a főpolgármesteri posztért? Megszegte-e ígéretét a zuglói polgármester? Miért lepődött meg a szocia­lista párt elnöke a kialakult helyzeten? Megannyi kérdés, amire talán a baloldali káosz szereplői sem tudják a választ.

Bákonyi Ádám
2019. 06. 13. 11:14
null
Képmutatók cselszövése, avagy ki veszít ma? Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan követhetetlenné válik, a DK milyen körülmények között hátrált ki Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége mögül azzal, hogy Kálmán Olga személyében saját indulót állított, egy dolog viszont biztos: a felek kölcsönösen hazugsággal, szószegéssel vádolják egymást, miközben programokról, Budapest jövőjéről szó sem esik.

– Kálmán Olga indításának bejelentése előtt Gyurcsány Ferenc hat nappal korábban tájékozta Karácsony Gergelyt a döntésről – összefoglalva ezt állította közleményében Gréczy Zsolt, a DK szóvivője, miután Karácsony egy interjúban arról beszélt: csupán nyolc perccel korábban tudta meg, hogy Gyurcsányék kihátráltak mögüle. Karácsony Gergely elmondása szerint egy nappal korábban még az MSZP, illetve a DK budapesti polgármesterjelöltjeivel egyeztetett a közös választási és előválasztási stratégiáról. Bárhogy is volt, tény, hogy Gyurcsány még a DK számára sikeres EP-választást követően is úgy nyilatkozott, „nincs ok arra, hogy bármelyikük is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában”, illetve „ő nem az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, hanem a miénk is”.

Gréczy Zsolt a közleményében egyébként azzal is vádolta Karácsonyt, hogy írásos megállapodásuk ellenére nem függesztette fel a Párbeszédben betöltött társelnöki tisztségét, amikor főpolgármester-jelöltté választották, ezzel megszegte ígéretét, miszerint „ő nem egy párt, hanem valamennyi budapesti ember jelöltje”.

Képmutatók cselszövése, avagy ki veszít ma?
Fotó: Katona Vanda

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányának elnöke az ATV-ben adott hangot csalódásának amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc ismét – ki tudja már, hányadára – rászedte és átverte egykori pártját, az MSZP-t. Az országgyűlési képviselő az interjúban gyakorlatilag elismerte azt is, hogy az ellenzéki pártok között nulla a bizalom.

Mindeközben az MSZP elnöke, Tóth Bertalan közölte: őt is meglepte, hogy a DK önálló jelöltet indít, ugyanakkor céljuk az, hogy Karácsony nyerje meg az ellenzéki előválasztást, ősszel pedig a főpolgármester-választást. Ismertette az elnökség azon állásfoglalását is, miszerint a párt belső fórumai nyitottak a tagok szabad véleménynyilvánítása előtt, de a vezetés nem tűri a kibeszélést, a szervezet, a közösség egységének megbontását célzó törekvéseket.

– Aki ezzel szembemegy, azt a közösség ki fogja vetni magából – jelentette ki, minden bizonnyal Szanyi Tiborra utalva, aki miután elveszítette brüsszeli mandátumát, két nyílt levélben is keményen ostorozta pártját, többek között élőhalottnak, korruptnak, degenerálódó belterjes klubnak nevezve azt. Az MSZP XV. kerületi szervezete tegnap kezdeményezte is az elnökségnél, hogy indítson etikai vizsgálatot Szanyi ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.