Tanítva gyógyít a KórházSuli

Híd az iskola és a kórház között — így definiálja magát a Kórház­Suli elnevezésű különleges program, amely a hosszas kórházi ápolásra szoruló, krónikus beteg gyerekek iskolai felzárkózását segíti. Az önkéntescsapat ingyenes digitális képzést biztosít a pedagógusoknak is.

Csókás
2019. 03. 30. 9:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiánypótló kezdeményezés az iskolából tartósan kimaradó gyermekeknek a KórházSuli Alapítvány programja. Az önkéntescsapat azokat a gyerekeket karolja fel, akik például baleset, égési sérülés, daganatos megbetegedés, pszichés problémák vagy akár transzplantáció miatt hónapokig, évekig kórházi, illetve otthoni ápolásra szorulnak.

– A betegekkel közel egyidős középiskolások és egyetemisták nemcsak a tananyag átadásában, a lemaradás csökkentésében segítenek, de a közös tevékenységek (például kiállítások, koncertek, táborok) a gyógyulási folyamatot is gyorsítják.

Eközben maguk a segítők is komoly személyiségfejlődési folyamaton mennek keresztül – hangsúlyozta a tegnapi sajtótájékoztatón a KórházSuli vezetője. Tóth­né Almássy Mónika – aki az elmúlt másfél évtizedben kórházpedagógusként dolgozott a Heim Pál Gyermekkorházban – elmondta: ötéves fennállásuk alatt 18 kórház több mint 400 kis betegén tudtak segíteni, közel 1500 önkéntessel. Most pedig ingyenes digitális képzést is biztosítanak a betegek anyaintézményeiben dolgozó tanároknak.

– Ha valaki hónapokig kimarad az iskolából, izolálódik, nemcsak tanulási képességeiből veszít, de szociális kapcsolataiból is kirekesztődik. Megállapítható, hogy a törvényi szabályozás ellenére állami szinten megoldatlan a tartósan otthon gyógyuló gyerekek helyzete.

Pedig nincsenek kevesen: az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint másfél ezerre tehető a tartós betegség miatt magántanulóvá vált diá­kok száma. Mi az oktatási és egészségügyi intézmények közötti rést próbáljuk betölteni a felzárkóztatással, a majdani visszailleszkedés elősegítésével – fejtette ki a program elindítója. Lapunk kérdésére hozzátette: állami forrásokat még nem tudtak bevonni.

A KórházSuli segítői interaktív tananyagokat is fejlesztenek a betegeknek, a mentorálás pedig rugalmasan illeszkedik a kórházi vizsgálatokhoz, terápiákhoz, valamint a beteg gyerekek képzettségi szintjéhez is.

– Büszkék vagyunk rá, hogy kórházunk referenciaintézménye lehet egy ilyen széles körű programnak. A KórházSuli önkénteseinek újszerű látásmódja, tenni akarása napi segítséget jelent a betegeinknek és dolgozóinknak egyaránt – hangsúlyozta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.