Tízből kilencen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát

Négy vizsgaközpont kaphat lehetőséget az Oktatási Hivataltól a számítógépes nyelvvizsgáztatásra – értesült a Magyar Nemzet. Az akkreditációs eljárás már zajlik, így napokon belül elkezdődhetnek az otthoni, online számonkérések, amelyekre több tízezer fiatal vár. A csalások kiküszöbölése érdekében a vizsgázókat és környezetüket kamerákon keresztül felügyelnék a dolgozatok megírása közben.

Csókás Adrienn
2020. 04. 21. 6:10
null
Persze nem árt gyakorolni a papíralapú munkafüzetekkel és feladatlapokkal sem Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan már május elején megkezdődhetnek az akkreditált online, otthoni nyelvvizsgák. Rozgonyi Zoltántól, az Euroexam International vezetőjétől úgy tudjuk, már most tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma, és további több tízezren várják az online vizsgalehetőséget. Az év első hat hónapjában a korábbi tapasztalatok szerint 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés a járványhelyzet ellenére idén is hasonló mértékű.

A szakember tájékoztatása szerint az otthoni vizsgalevezetésre az a négy központ adhatott be kérelmet, amelyiknek már volt akkreditált számítógépes vizsgarendszere. Ezek az ITK-Origo, az Euroexam, az iTolc és a TIT-iXam.

– Többségük már a múlt héten benyújtotta az akkreditáció kibővítésére vonatkozó kérelmet, amit nagyon gyors eljárásban, maximum nyolcnapos határidővel hagy jóvá az Oktatási Hivatal. A döntés várhatóan ezen a héten, sőt talán egy-két napon belül meglesz – fogalmazott Rozgonyi Zoltán, aki szerint az otthoni vizsgákat éppen olyan komolyan kell venni, mint a központokban letett tantermi vizsgát.

– Az otthoni, online vizsgáztatás legkritikusabb pontja a biztonság, vagyis hogy miképpen küszöböljük ki a csalást. Ehhez azonban megvannak az eszközök, ilyen például, hogy a vizsgázó laptopjának beépített kameráján keresztül egy felügyelő nézi a vizsgázót munka közben, egy másik, kamerával felszerelt okostelefonnal pedig a környezetet is figyelik – ezt már Németh Sándor, az Euroexam kommunikációs tanácsadója mondta lapunknak, kiemelve: a szóbeli vizsgáknál már régóta nem ismeretlen az online módszer.

Persze nem árt gyakorolni a papíralapú munkafüzetekkel és feladatlapokkal sem
Fotó: Havran Zoltán

– Két hete magam is úgy vizsgáztattam le egy Londonban élő magyar fiatalt, hogy a szóbelijét a Zoom platformon keresztül bonyolítottuk, videós kapcsolatban. Az illető ellenőrzött körülmények között ült egy kamera előtt, a vizsgáról készült felvételt pedig a nyelvvizsgaközpont megőrzi, így az szükség esetén később is visszanézhető, ellenőrizhető – magyarázta a szakember, aki szerint az írásbeli feladatsorok internetre költöztetése sem ördöngösség. A típusfeladatok nem változnak, az online térben vizsgázóknak is ugyanarra kell készülniük, mint a hagyományosan vizsgázóknak. Próbavizsgák egyébként már most is elérhetők, lehet gyakorolni.

Németh Sándor kitért arra is, hogy az Euroexam igényfelmérést készített az online nyelvvizsgákról. A több mint háromezer fiatal megkérdezésével zajló kutatás szerint tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát, és ugyanilyen arányban rendelkeznek is az ehhez szükséges digitális eszközökkel. A megkérdezettek mindössze hat százaléka idegenkedik az online vizsgától: csak 186 nyelvtanuló felelte azt, hogy nem merne belevágni egy számítógépes vizsgába.

Érdekes, hogy a válaszadók kétharmada továbbra is komplex vizsgát tenne, noha a járvány miatt már életbe lépett az a könnyítés, hogy idén az is megkaphatja a teljes vizsgáért járó pluszpontokat, aki csak szóbeli vagy csak írásbeli részvizsgát tesz. A szakember rámutatott arra is, hogy az online számonkéréseket követően egy-két hét alatt megszületik az eredmény, így még bőven időben lesznek a szeptemberben kezdődő felsőoktatási képzések jelentkezői, hogy a felvételi eljárás során beszámíttassák a nyelvtudásért járó pluszpontokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.