Tovább bővül a karanténmentes beutazások lehetősége

Európában hárommillió emberéletet sikerült megmenteni a hatósági korlátozásokkal, és a lakosság fegyelmezettségével.

Szilágyi Anna, Végh Attila
Forrás: M12020. 06. 11. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs továbbra is figyeli az adatokat, járványügyi helyzetet, hogyha szükséges, akkor szigorításokat javasolhasson – mondta el Kiss Róbert az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Mint fogalmazott,

hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek már át több szomszédos országból is Magyarországra,

Horvátországból pedig várhatóan péntektől.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló alkalmazás aktív felhasználóinak száma 783, és összesen 9187 karantén van érvényben. A járványüggyel összefüggésben eddig nyolcvan főt hallgattak ki gyanúsítottként – ismertette Kiss Róbert.

Müller Cecília arról beszélt,

12 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4039 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A tisztifőorvos szerint bár a járvány lecsengő szakaszában vagyunk, a megfertőzöttek környezetében továbbra is találnak pozitív eseteket a kontakt-kutatás során. Az elmúlt 24 órában elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 553 főre emelkedett az elhunytak száma, 2391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1095, 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki.

Jelenleg 321 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen

– tájékoztatott.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy

az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken.

A koronavírus fertőzöttségre utaló mintavételezés nem állt le, a laborokban ugyanaz a kapacitás, de egyre kevesebb a pozitív eset. Az idősotthonokban és az egészségügyi dolgozók körében naponta ezer vizsgálatot végeznek el, eddig 222 247 laborvizsgálat történt Magyarországon.

Tizenkét új pozitív esetet regisztráltak tegnap. Budapesten három, Hajdú-Bihar megyében egy, Komárom-Esztergom megyében három, Pest megyében egy, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három, Zala megyében egy új megbetegedés volt, de nincs összefüggés az esetek között.

Jelentős változást ezek az adatok nem hoznak, a százezer főre eső megbetegedési arány ugyanaz, most is

41 beteg és öt halálozás jut százezer lakosra.

A KSH adatai szerint népegészségügyi szempontból

a járvány ideje alatt nem volt többlethalálozás,

az elmúlt négy hónap adatai szerint 45 ezer magyar polgár halálozott el összesen, ez 6,4 százalékkal kevesebb az előző évek átlagánál.

Idén a védekezés miatt kisebb volt az influenzaaktivitás.

Müller Cecília hangsúlyozta:

a becslések szerint Európában nagyjából hárommillió emberéletet sikerült megmenteni a hatósági korlátozásokkal és a lakosság fegyelmezettségével.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban már januárban rendelkezésre állt a vírus kimutatására alkalmas módszer és január 28-án történt az első PCR-vizsgálat itthon. Mára már több mint 222 ezer ilyen vizsgálat történt – tette hozzá a tisztifőorvos.

Újságírói kérdésre a könyvtárak nyitásáról Müller Cecília elmondta,

a könyveket nem szükséges fertőtleníteni, elég a szokásos portalanítás a helyiségekben.

Fontos, hogy a könyvtárakban is tartsuk meg a kellő távolságot egymástól – hívta fel a figyelmet.

A tisztifőorvos szerint nincs konkrét számérték, hogy mikor beszélhetünk a járvány lezárulásáról. – Láthatjuk, hogy vannak még mozgások naponta az új fertőzöttek számában, ez azt jelenti, hogy

a vírus még köztünk van, ez folyamatos éberséget kíván a lakosságtól és a hatóságoktól is

– fogalmazott Müller Cecília.

Idősek klubjainak látogatási korlátozására – a jelenlegi járványügyi védekezési szabályok betartásával – már nincs indok, a távolságtartásra oda kell figyelni,

csak egészséges idős ember látogathatja ezeket az intézményeket, az üzemeltetőnek biztosítani kell a fertőtlenítést

– mondta Müller Cecília.

A kórházak parancsnokai – a jelenleg hatályos rendeletek szerint – ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását és a készletek ellenőrzését – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az egészségügyi dolgozók és alkalmazottak továbbra is csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre, csakúgy, mint a honvédség, a rendőrség, az adóhivatal munkatársai és a kormánytisztviselők

– ezt a rendelkezést a közeljövőben feloldhatják.

Oda kell figyelni az étel- és italautomaták, valamint a jegyautomaták használatára.

A fertőzés elkerülése miatt az üzemeltetőnek kötelessége gondoskodni a napi többszöri takarításról, akár a helyszínen, az automata mellé kirendelt takarító személyzettel. A használóknak is azt ajánlják, fertőtlenítő kendővel saját maguk is töröljék le a használat előtt a készülékeket.

Szintén sajtóérdeklősére Müller Cecília elmondta, a tegnap elhunyt 37 éves férfi környezetében azonnal elvégezték a kontakt-kutatást a népegészségügyi szakemberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.