Tovább emeli a kormány a gyed és a gyod összegét

A kabinet a koronavírus-járvány okozta válság idején is kitart a családosok mellett. A gyed és a gyod emelése mellett további támogatásokat jelentettek be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 26. 11:17
Mother And Father At Home With Newborn Baby
Mother And Father At Home With Newborn Baby Fotó: Monkey Business Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) és a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) összege. A családokért felelős tárca nélküli miniszter keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány 2010 óta következetesen támogatja a gyermeket nevelő családokat, ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben a támogatások összege több mint kétszeresére emelkedett.

Az idei emelés következtében a gyed maximális összege 2021-ben eléri a bruttó 234 360 forintot. Ezen belül a diplomásoknak juttatott gyednél az egyetemi alapképzésben részt vevő hallgatók támogatása 117 180 forintra, a mesterképzésben részt vevőké 153 300 forintra emelkedik. A gyed emelése visszamenőleges hatállyal, 2021. január 1-jétől érvényes.

A családokért felelős miniszter kiemelte, hogy a kormány a tartósan beteg gyermeküket otthon ápoló szülők segítésére vezette be a gyodot (a gyermekek otthoni gondozási díját) 2019-ben.

A kormány azt is vállalta, hogy 2022-ig folyamatosan emeli a gyod mértékét, hogy elérje a minimálbér szintjét. 2021-ben a gyod összege a minimálbér nyolcvannyolc százalékának felel meg, továbbá az otthon nevelt beteg gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

A kormány továbbra is elkötelezett támogatója a fiatalok nyelvtanulásának, ezért idén is biztosítja a harmincöt év alatti fiatalok nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást.

Idén a sikeresen nyelvvizsgázó fiatalok legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza. A miniszter hangsúlyozta, hogy a támogatásnak köszönhetően a családok kiadásait is csökkenti a kormány.

2018 óta közel hárommilliárd forint értékben kilencvenötezer fiatal kapta vissza a nyelvvizsga díját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.