Tovább porlad a Jobbik

Párttársai szerint Jakab Péter a külhoni magyarokat támadja, a Jobbikban pedig folyamatosan tisztogat.

Magyar Nemzet
2020. 05. 28. 6:05
LUKÁCS László György; SNEIDER Tamás; JAKAB Péter
Lassan már a hívei sem tudják követni az új pártelnök (balra) hatalmi manővereit Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán három képviselő hagyta el a Jobbik parlamenti frakcióját: Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely, akik bejelentésük szerint független képviselőként folytatják. A kilépés érdekessége, hogy párttagságukról egyikük sem mond le. A döntés azt jelenti: nyílt háború kezdődik a Jobbikban a jelenlegi elnökség és az azzal elégedetlenek között.

– Szabó Gábornál, a Jobbik országos választmányának elnökénél kezdeményezem, hogy hívja össze az országos választmányt, amire reményeim szerint napokon belül sor kerülhet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga-Damm Andrea, a Jobbik frakciójából kilépett országgyűlési képviselő.

Szavai szerint azt szeretnék, hogy a Jobbik 2003-as alapító nyilatkozatához hű vezetése legyen a pártnak.

– Amennyiben a kérésünk nem teljesül, a Jobbiknak vége – szögezte le Varga-Damm Andrea. Hozzátette: nem gondolkodnak új párt vagy mozgalom létrehozásán.

– Akiknek az agyában megfogalmazódott a kizárásom és Sneider Tamás parlamenti alelnöki pozícióból történő leváltása, azoknak fogalmuk sincs a politikáról – mondta. Varga-Damm Andrea szerint a jelenlegi elnökség hozzáállását szimbolizálja az is, hogy a tagság megkérdezése nélkül változtatták meg a párt logóját.

A kilépéséről nyilatkozó Jakab Péter tegnap azt mondta: nem az a fontos, hogy ki megy el, hanem hogy ki marad. Azt is hozzátette, ő békejobbot nyújtott, de a három képviselő elutasította.

Lassan már a hívei sem tudják követni az új pártelnök (balra) hatalmi manővereit
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sneider döntésében egyébként közrejátszott, hogy Jakab az elmúlt hónapokban a külhoni magyarokat támadta, Farkas Gergely pedig azt írta a közösségi médiában: a pártelnök megválasztása óta folyamatosan tisztogat.

Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely tegnapi kilépésével 17 fősre fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerzett Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőcsoportja. Az eredeti frakcióból először a tisztújításon Sneider Tamással szemben Toroczkai Lászlót támogató Dúró Dórát zárták ki 2018 májusában. Később, októberben Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik is távozott. December végén az abszurd bűnügybe keveredett Staudt Gábor mondott le a mandátumáról.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldali szövetséghez való közeledés miatt Hegedűs Lórántné 2019 márciusában magától lépett ki a Jobbikból. Idén februárban Szávay István és Bencsik János is visszaadta a mandátumát, és ki is lépett a pártból. Szávayt sokan Jakab Péter pártelnök legfőbb kritikusaként tartották számon. Nem csak a kilépések változtatták meg a Jobbik-frakció eredeti névsorát, az önkormányzati választáson induló polgármesterek helyére is új képviselők érkeztek. Az egykor radikális jobboldali párt 2018-ban több mint egymillió szavazattal, listán 19 százalékot elérve a második helyen végzett az országgyűlési választáson. Vona Gábor a második hellyel nem tudott megelégedni, már a választás estéjén bejelentette, hogy lemond elnöki posztjáról, illetve fel sem veszi országgyűlési mandátumát.

A pártalapító jelenleg vloggerként videónaplót ír.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.