Újabb Airbus helikopterek érkeztek a szolnoki bázisra

Tizenegyre emelkedett a már leszállított könnyű, többcélú H145M forgószárnyasok száma Szolnokon, jövőre teljes lesz a flotta.

2020. 10. 05. 16:50
null
A 16-os oldalszámú Airbus H145M könnyűhelikopter a szolnoki betonon Forrás: Facebook/Magyar Honvéd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két géppel bővült a Magyar Honvédség Airbus H145M könnyűhelikopter-flottája. A németországi, donauwörthi gyárból átrepült, a 15-ös és a 16-os oldalszámú gépek hétfőn landoltak a szolnoki helikopterbázison. Ezzel tizenegyre emelkedett a már leszállított könnyű, többcélú szállítóhelikopterek száma Szolnokon.

A tervek szerint idén 16 gép kerül a honvédség kötelekébe, és jövő év közepére lesz teljes a H145M-flotta.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, 2018-ban húsz H145M könnyű szállító, kutató-mentő és támogató helikoptert rendelt meg az európai hadiipari vállalattól a Magyar Honvédség.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak. A honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 16 darab H225M típusú, az Airbus franciaországi gyárában készülő, közepes méretű katonai szállítóhelikoptert is rendelt. Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású MI–8-as és MI–17-es szállítóhelikoptereket váltják fel. Az európai hadiipari óriáscéggel való együttműködés eredményeként az Airbus egy új, helikopter-alkatrészek gyártásával foglalkozó kompetenciaközpontot is felépít Gyulán.

Az október 5-én átrepült két új H145M helikopter a szolnoki bázison.
Fotó: Facebook/Magyar Honvéd

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.