Újabb öt kuvasz szolgálja az embert polgárőrként

A fajtamentő-mintaprogram keretében immár negyedik alkalommal vehetett át a héten öt kuvasz kutyát az Országos Polgárőr Szövetség.

2021. 07. 31. 14:39
null
Öt újabb kuvaszt adtak át ünnepélyesen az Országos Polgárőr Szövetségnek a Fajtamentő-mintaprogram keretében Fotó: Sebestyén Jenő Forrás: OPSZ

A fajtamentő-mintaprogram keretében immár negyedik alkalommal vehetett át a héten öt kuvasz kutyát az Országos Polgárőr Szövetség.

Az újonnan „felszerelt” polgárőr kuvaszok is részesei annak a fajtamentő-mintaprogramnak, amelyet az Agrárminisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és az OPSZ indított még 2018-ban.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott az átadási ünnepségen:

a génmegőrzési program keretében évekkel ezelőtt kilenc magyar kutyafajtát nyilvánítottak hungarikummá, köztük a kuvaszt is.

Az eltelt időszakban a minisztérium különböző felvilágosító programokkal, illetve anyagilag is támogatta a régi magyar kutyafajták népszerűsítését és munkakutyaként való alkalmazásukat. – A kuvaszt a múltban nemcsak pásztorkutyaként alkalmazták, hanem bűnmegelőzési céllal is, így hamar találkozott a minisztérium, az ebtenyésztők és a polgárőrök elképzelése, ezért járőrszolgálatba állították az első kuvaszokat, amelyek beváltak, így a fajtának nemcsak múltja, de jövője is lesz – jelentette ki V. Németh Zsolt.

Öt újabb kuvaszt adtak át ünnepélyesen az Országos Polgárőr Szövetségnek a fajtamentő-mintaprogram keretében
Fotó: Sebestyén Jenő / OPSZ

A magyar kutyafajták mellett elkötelezett OPSZ szakmai elnökhelyettese a Polgárőrség nevében megköszönte a programban résztvevő szervezeteknek a négy éve tartó együttműködést, valamint a szakmai háttér biztosítását.

Szabó Zoltán elmondta:

2018-ra már egyre erősebben megfogalmazódott az igény, hogy kutyákat alkalmazzanak a bűnmegelőzési járőr munka során. Végül az elnökség döntött az alkalmazhatóságról és az eltelt idő azt igazolta, hogy megfelelő keretek között helye van ennek a szolgálati formának is.

– A polgárőrök először kicsit szkeptikusak voltak a hagyományosan pásztorkutyával szemben – mondta Molnár Zoltán, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának elnökhelyettese. A kutyakiképzőként is dolgozó polgárőr szerint mostanra bebizonyosodott, hogy felesleges volt az aggodalom, hiszen a kuvaszokból kiképzés után kiváló őrző-védő kutya válik, emiatt nagyon is alkalmasak járőrszolgálatra, de van néhány egyed, amelyik kereső, sőt terápiás kutyának is kiváló.

Bakonyi Ágnes az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnöke kiemelte: minden évben pályázat útján választják ki azt az öt egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák. A kutyákat a MEOESZ vásárolja, megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek, az Agrárminisztérium kutyánként pedig 300 ezer forinttal támogatja a programot. A szövetségnél jelenleg 173 kutyás polgárőr és 85 kutya van, akik közül 28 kuvasz.

Az öt kuvasz a Garibaldi, a Molly, a Csenge, a Csipke és a Csana nevet viselik, akik Újdombrádon, Hernádnémetiben, Écsen, Zalaszántón és Cserkeszőlőn működő polgárőr egyesületeknél állnak szolgálatba – tudtuk meg Bakonyi Ágnestől.

A kuvasz

Ez a juhászkutya eredetileg Ázsiából származik és onnan került Magyarországra, mely hivatalos származási országának tekinthető. A fajta neve annyit jelent, hogy védelmező vagy őrző. Az éber négylábúak már a középkorban szerepet kaptak a vadászat során, később egyre inkább az otthonok, udvarok és nyájak védelmezőjévé váltak. Tizenötödik századi írásos emlékek szerint Mátyás király uralkodásának idején a kuvasz kutya nagyon kedvelt állat volt a nemesek körében, akik medve- és farkasvadászathoz használták őket. A feltűnő szőrzet alatt nagyon izmosak és erős csontozattal rendelkeznek. A kuvaszok jellegzetes orra fekete foltos. A kanok marmagassága eléri a 76 centimétert és a hatvan kilogrammos súlyt. Nagyszerű társak az olyan tapasztalt kutyabarátoknak, akik értékelik ennek a kutyafajtának a tulajdonságait és nagy helyet tudnak biztosítani nekik. (ZooPlusz Magazin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.