Ujhelyi István ellenzi a határkerítéseket

Ujhelyi István, az MSZP—Párbeszéd közös európai parlamenti képviselőjelöltje most éppen nem bontaná le a déli határkerítést, ennek ellenére a magyar migrációs politikát élesen bíráló, az illegális bevándorlók kötelező kvóták alapján történő elosztását támogató, azt megszavazó osztrák szociáldemokrata politikussal tartott közös sajtótájékoztatót. A szocialista politikus a határkerítés kapcsán tett kétértelmű soproni kijelentését megelőzően ő és több párttársa is megszüntette volna az illegális bevándorlást megfékező határvédelmi rendszert.

Baranyai Gábor - Bákonyi Ádám
2019. 05. 08. 9:57
Ujhelyi István; Niedermüller Péter; PITTELLA, Gianni
A képviselőjelölt (a kamera előtt) 2015-ben, amikor a kvótarendszert is dicsérte Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MMTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogyha kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd-szövetség listájára és a szociális Európára kell hogy szavazzanak” – javasolja a választóknak az MSZP–Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő Ujhelyi István a Facebook-oldalára feltöltött hétfői soproni beszédében. Ujhelyi aznap Bécsben Andreas Schiederrel, a migrációt támogató Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti jelöltlistájának vezetőjével is találkozott.

A Magyarország migrációs politikáját folyamatosan bíráló, pártjával az EP-ben a legális migrációs útvonalakat, a migránsvízumot, a kötelező kvótákat és a bevándorlást támogató NGO-k többletfinanszírozását megszavazó Schieder 2015. november 6-án egy Facebook-bejegyzésében azt írta: a tömeges bevándorlás okozta probléma megoldása „a menedékkérők igazságos elosztása Európában egy, az egész EU-ra kiterjedő kvótarendszer alapján” lenne lehetséges.

A soproni kétértelmű „kerítésezés” kapcsán a szocialista EP-képviselő asszisztense, Szalay Tamás Lajos úgy fogalmazott: Ujhelyi István soproni beszédét a kormánypárti média úgy állítja be, mintha a déli határkerítésről beszélt volna, miközben ő a nyugati határvégeken 30 éve lebontott vasfüggönyre utalt. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy Ujhelyi István és az MSZP támogatja/támogatná-e a déli műszaki határzár lebontását, Szalay Tamás Lajos röviden csak annyit válaszolt: nem.

A képviselőjelölt (a kamera előtt) 2015-ben, amikor a kvótarendszert is dicsérte
Fotó: MMTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ugyan Ujhelyi István most asszisztensén keresztül jelezte, hogy nem bontaná la a déli határvédelmi kerítést, azonban 2015-ben még azt írta, hogy „nem érti Európát” az, aki kerítéseket épít, és európai megoldást szorgalmazott, amelynek jó viszonyulási pontja lehet a kvótarendszer, a migránsok elosztása. Egy másik vezető szocialista politikus, Botka László, Szeged polgármestere 2017. május 24-én a Reutersnek úgy nyilatkozott: „azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen”. Tóbiás József az MSZP alelnökeként 2015. augusztus 31-én még azt követelte: „Hagyják abba a kerítés építését!” A jelenlegi pártelnök, Tóth Bertalan 2015. augusztus 18-án úgy nyilatkozott, hogy szerinte „az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke”. Kunhalmi Ágnes 2015. július 14-én pedig úgy bölcselkedett: „Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.”

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Ujhelyi soproni kijelentését, illetve a szocialista politikus hétfői bécsi, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnál (SPÖ) tett látogatását úgy kommentálta: az MSZP-s EP-képviselő az európai szocialistákkal beígérte a magyar határkerítés lebontását, ami elfogadhatatlan.

– Ujhelyi István azzal a bevándorláspárti SPÖ-vel állt ki közösen, amely beengedte a migránsok tömegeit Ausztriába – mondta Deutsch Tamás. Hozzátette azt is, hogy az osztrák szociáldemokraták volt kancellárja, Christian Kern egyike azoknak a bevándorláspárti európai baloldali politikusoknak, akik mindig durván támadták a magyar határkerítést és határvédelmet. A Fidesz politikusa szerint a május 26-i EP-választáson meg kell állítani a bevándorláspárti erőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.