Ukrajna Szijjártó Péterrel sem hajlandó közölni a kiutasítások okát

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrán fél viselkedése rendkívül képmutató.

Forrás: ATV2020. 10. 29. 18:12
SZIJJÁRTÓ Péter; KULEBA, Dmitro
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án. Fotó: Borsos Mátyás Forrás: MTI/KKM/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon barátságtalan, nonszensz, bizonyos szempontból szánalmas lépés – ismételten így kommentálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ukrán kormány döntését, amelynek értelmében két magas rangú magyar politikust utasítottak ki Ukrajna területéről a vasárnapi önkormányzati választásokat követően.

A tárcavezető a csütörtöki sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére elmondta:

„Mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból utasítanának ki magyar politikusokat Ukrajnából”,

hozzátéve, hogy „az ilyen kitiltásokkal nem igazán azt a jelzést küldik, hogy baráti kapcsolatokra törekednének Magyarországgal”.

A miniszter emlékeztetett, miszerint nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajna állítólag az európai és az euro-atlanti integrációra törekszik, akik pontosan tudják, hogy mind az unióban, mind a NATO-ban az összes tagország egyetértése szükségeltetik ahhoz, hogy a nem EU-s tagországokkal való együttműködést szorosabbra fűzzék. Szijjártó Péter a kitiltásokra utalva hozzátette: az ukrán fél egy ilyen döntéssel azt jelzi, hogy nem kérik a magyar támogatást ebben az ügyben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Hangsúlyozta, hogy

rendkívül képmutató dolog, hogy azt nem kezelték a belpolitikába történő beavatkozásként, amikor néhány héttel az ukrajnai helyhatósági választás előtt ötven lélegeztetőgépet adományozott Magyarország Kárpátaljának,

ahogyan a Vérke folyó megtisztításának magyar költségből történő finanszírozását sem, amelyről szintén a választások előtt született döntés.

A kiéleződött konfliktus ellenére Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország továbbra is egy kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti kapcsolat szeretne Ukrajnával, de ehhez mindkét fél együttműködésére szükség van – vélekedett.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön hullámvasúthoz hasonlította a két ország közötti kapcsolatot, majd közölte, hogy továbbra is készen állnak a konstruktív együttműködésre, annak ellenére is, hogy magyar tisztségviselők agitációt folytattak az ukrajnai helyhatósági választásokon.

Ahogyan a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az ukrajnai önkormányzati választások kapcsán Kijev azzal vádolta meg Magyarországot, hogy beavatkozik az ukrán belpolitikai folyamatokba, majd az ukrán külügyi tárca vezetője egyértelművé tette, hogy erre kemény válaszlépésekkel fognak reagálni. Kuleba rövidesen bejelentette, hogy két magas rangú magyar tisztségviselőnek tiltják meg az Ukrajnába való beutazást, viszont konkrét neveket a mai napig nem közöltek.

Egyikük feltételezhetően Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lehet, továbbá Magyar Levente parlamenti államtitkár neve is felmerült.

Potápi Árpád János a keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egyelőre sem a Külügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség, és ő maga sem kapott semmilyen hivatalos értesítőt arról, hogy nem kívánatos személy lenne Ukrajnában. Hozzátette, hogy ha egy ilyen nagy állam éppen tőle fél, az az ország erejéről is sok mindent elárul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.