Várólistás a gyerekek egyeteme

Általános iskolás diákok lepték el a Műegyetemet, hogy egy hétig az igazi egyetemisták bőrébe bújva kutassanak és neves professzoroktól hallgassanak tudományos előadásokat. A BME Gyerekegyeteme annyira népszerű rendezvénnyé nőtte ki magát, hogy sokaknak évekig kell várniuk a bejutásra.

Csókás Adrienn
2019. 07. 04. 6:24
null
Budapest, 2015. június 29. Diákok figyelik, ahogy Hartlein Károly egyetemi oktató bemutatót tart a BME Gyerekegyetem Mágikus fizika című nyitóelőadásán Budapesten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Q épületében 2015. június 29-én. Az ötnapos gyerekegyetem, a természettudományok iránti érdeklődést felkeltő tábor rendezvényein több mint háromszáz 9-14 éves gyermek vesz részt. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit a hét elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gyerekegyeteme, amelyre már tavaly elfogytak a helyek a nagy érdeklődés miatt. A nem mindennapi táborban az intézmény elismert oktatói július 12-ig több mint 600 általános iskolás diákot vezetnek be a tudományok és a műszaki pálya érdekes világába – közölte a Magyar Nemzettel az intézmény.

A program felépítése az igazi egyetemi hallgatók napirendjére hasonlít: a 8–14 éves gyerekek előadásokat hallgatnak és kis létszámú szemináriumokon kísérleteznek olyan témákat feldolgozva, amelyek a BME karainak mérnöki alapszakjához kapcsolódnak. Az előadásokon például szó lesz az önvezető autókról, a diákműholdakról, az okostelefonok világáról, de érdekes eszmefuttatást hallgathatnak az iskolások arról is, vajon kiszámítható-e a véletlen. A kiscsoportos szemináriumokra is izgalmas feladatokat, illetve kísérleteket találtak ki az oktatók: többek között áramkörépítés, robotprogramozás, vegyvadászat lesz a kínálat, sőt a tábor végén diplomaosztó ünnepséget is rendeznek, ahol minden csoportnak beszámolót kell tartania az általa elvégzett projektfeladatról.

– A tábor célja, hogy már fiatal korban megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a reál tantárgyakat, mindezt játékos, barátságos légkörben és saját tapasztalatok szerzését biztosítva számukra. A kezdeményezés annyira sikeres, hogy az óriási túljelentkezés miatt már a turnusok lezárultával elfogynak a következő évi helyek, így aki nem regisztrál időben, annak akár évekig is várnia kell, hogy bejusson – mondta el lapunknak Dallos Györgyi, a BME ügyvivő szakértője.

Szavai szerint az idei két turnusban összesen 60 oktató és közel száz egyetemi hallgató felügyel majd 600 gyermekre, akiket a kutatások és tudományos alkotómunka szüneteiben szabadidős foglalkozások, játékok, sportolási lehetőségek is várnak. Mindezért összesen 30 ezer forintot kell fizetni, de a részvételi díj napi háromszori étkezést is tartalmaz.

– A Gyerekegyetemen nincsenek vizsgák, tesztírás, nincs számonkérés, csak az az elvárás, hogy a gyermek kíváncsi legyen az egyetemi életre, nyitott legyen meglepő és varázslatos dolgok befogadására – fogalmazott a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.