időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Az ország legkomplettebb motorgyűjteme a Kaáli-birtokon

Forrás: Autó-Motor
2020.11.14. 12:30
borítókép

Élőben szabályosan döbbenetes élményt nyújt az elképesztő járműveket felsorakoztató gyűjtemény.

A szép őszi tájon át fél órát autózva érkeztem meg a megyeszékhelyről a dörgicsei Kaáli-birtokra, ahol rögtön rendhagyó látványban volt részem. Mint utóbb megtudtam, egy öreg Škoda és egy régi motorkerékpár alkotja azt a különleges hangulatú csend- életet, amely közvetlenül a tágas parkoló mellett fogadja az érkezőt. Már e két, rozsdás állapotban lévő jármű beindítja az ember fantáziáját, és kicsit később talán még inkább értékeli azt a sok szépséget, amely néhány méterrel arrébb, a három csukott garázsajtó mögött lapul. Mert hogy igazi kincseket rejt a Káli Autó-Motor Múzeum, amelyet az elmúlt négy-öt évben hoztak létre.

A nyarakat itthon töltő, de egyébként USA-állampolgár, ma már nyugdíjas Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor személyesen ismertet meg először – a szakértők szerint is – az ország legkomplettebb motorgyűjteményével. Bár az internet segítségével előre feltérképeztem a múzeumot, de élőben még döbbenetesebb élményt nyújt a járműveket szerető látogató számára.

Kaáli Nagy Géza, egy fekete szépséggel
Fotó: Autó-Motor

– Ma ez hazánkban a legnagyobb, egy fedél alatt lévő motorgyűjtemény, amely reprezentálja a magyar motorgyártás összes darabját. A Mérayval kezdődően a Weiss Manfrédokon át Mátrák, Csepel Túrák, SHB-k, Pannoniák, Danuviák, valamint Panni, Tünde és Berva robogók is vannak, tehát minden hazai motorbicikli-típus megtalálható itt. Emellett igyekeztünk úgy gyűjteni, hogy minden világmárkából csak egy darab legyen, de ennek ellenére van például két amerikai Indianunk is, igaz, az egyik oldalkocsis – meséli a házigazda, akitől megtudom azt is, hogy összesen 130 jármű szerepel a kiállítóterekben. Ezeknek több mint a fele motorbicikli, már csak azért is, mert lényegesen kisebb helyet foglalnak el a jelenleg 1300 négyzetméternyi területből.

Persze a magyar motorgyártás remekei mellett megjelennek a német, angol, osztrák, japán, cseh vagy olasz motorok is. Van itt gyönyörű Puch, NSU, BMW, Moto Guzzi, Zundapp, Honda vagy Norton is, hogy csak néhány típust említsek, és természetesen van Harley-Davidson is. A bemutatott, 1987-ben vásárolt FYSR Low Ridert hazaköltözésekor hozta magával Dörgicsére a múzeum alapítója, aki egyébként már 1954-ben, tízévesen körbemotorozta édesapjával a Balatont egy „ezüsttankos” kis Csepel 125-tel, amely a múzeum első hazai darabja lett. Az emlékezetes motorozásról fotó is készült, amely sok más érdekes, múltbéli pillanatot megörökítő képpel együtt látható is a kiállításon.

Elképesztő motormennyiség a szemünk előtt
Fotó: Autó-Motor

A motoroktól az autókat bemutató múzeumrészre egy hosszú folyosó vezet, amelynek minden négyzetmétere tele van érdekességekkel. A falakat beborító tablók a Kaáli Intézet alapítójának fontos pillanatait tárják a látogató elé. A sok híres politikussal vagy például Michael Jordannel közös képek mellett számos kitüntetés és egyéb érdekes tárgy is gondoskodik arról, hogy a mintegy 20 méteres séta alatt se unatkozzunk. A fotók és trófeák segítségével kiderül az is, hogy a katamarán-versenyvitorlázás az egyik kedvenc hobbija a házigazdának, és hajója, a Black Jack évek óta az egyik nagy esélyese a Kékszalag versenyeknek.

Kaáli Nagy Géza egy 1921-es Henderson DeLux motorkerékpárral
Fotó: Autó-Motor

A múzeumban látható egy 1949-ben gyártott, fekete Vauxhall Velox is. Ilyen volt a család első autója is, amelyet édesapja Németh Imrétől, a londoni olimpia kalapácsvető bajnokától vásárolt, és amelyen a professzor 17 évesen megtanult vezetni. A kiállított példány beszerzése volt a legnehezebb a múzeum részére, mert az egyetlen fellelhető példánytól a tulajdonosa nem akart megválni, mert fiatalon elhunyt fia emlékének adózva hozta azt működőképes állapotba.

Végül aztán sok rábeszélés után, személyesen gurult el vele a múzeumba, és könnyezve bár, de itt hagyta a remek példányt. A Kaáli Nagy Géza számára felbecsülhetetlen értékű, fiatalságát idéző autó igazán jó helyre került, hiszen számos ikonikus darab társaságában segít feleleveníteni az autógyártás különböző időszakait.

Még válogatni is nehéz ennyi opció közül
Fotó: Autó-Motor

A teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el.