időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Hangos és szenvedélyes sportkupé a múltból

Forrás: Autó-Motor
2021.10.21. 14:16

A tavaly frissített Ghibli jelenti a belépőt a Maserati világába, az új lágyhibrid kivitel 30 évvel ezelőtti megfelelőjével, a szintén 2,0 literes, turbós 2.24V-vel randevúzik.

Maserati Ghibli MHEV (2021) és 2.24v (1991)
Fotó: AUTOMOTOR.HU / Stefler Balázs

Amikor minden az autóipar elektromos átállása körül forog, az igazi rajongók egyre erősebb nosztalgiával gondolnak azokra a márkákra, melyek nem egyszerűen gyors, hanem hangos és szenvedélyes típusokkal örvendeztették meg az autós világot. Az ilyen különleges cégek egyike a Maserati, amely az évtizedek során a jelentős darabszám-növelés ellenére is meg tudta őrizni exkluzivitását. Nem számít, hogy az MC20-as szupersportautót, vagy a Levante szabadidő-autót emlegetjük, nevének varázsa azoknak a figyelmét is felkelti, akik már unják az Audi, a BMW, a Mercedes-Benz és a Porsche széles körben elterjedt modelljeit. Ugyanez igaz a belépőmodellnek számító Ghibli üzleti limuzinra is, mert az A6-os, az 5-ös sorozat és az E-osztály kategóriájában csak keveseknek jut eszébe az olasz gyártmányt választani. Ez elsősorban a riválisainál borsosabb vételárnak köszönhető, amit viszont szívesen megfizetnek azok, akik különbözni vágynak a nagy többségtől.

A Ghibli éke a látványos hűtőrács, de a LED Matrix fényszóróknak is fontos szerep jut a formatervben
Fotó: AUTOMOTOR.HU / Stefler Balázs

A rivalizálást olyan komolyan gondolták a tulajdonos Fiat-Chryslernél (a cég jelenleg a Stellantis része), hogy egy V6-os dízelmotorral is elérhetővé tették a Ghiblit. A 2020-as frissítés során ezt a takarékos hajtásláncot váltották le a korszellemnek sokkal jobban megfelelő, 48 voltos lágyhibrid technológiával kiegészített 2,0 literes, turbós benzinessel. Az Alfa Romeo Veloce kiviteleiből ismerős négyhengeres egy kis presztízsveszteséget jelent ugyan a márka számára, azt azonban 275 helyett 330 lóerős teljesítménnyel és a környezetbarát szemlélettel pótolják. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.