időjárás 25°C Pál 2022. június 30.
logo

Több régi keleti autómárka is feltámadhat

Forrás: Autó-Motor
2022.06.20. 12:56
borítókép

Az Oroszország elleni szankciók miatt visszahoznák a „saját” márkák gyártását.

Az Oroszország elleni szankciók miatt állnak a GAZ-csoport bérgyártással foglalkozó személyautó-gyárai, ezen változtatnának a „saját” márkák visszahozatalával – derül ki az autómotor.hu cikkéből.

 

Denisz Manturov az orosz ipari és kereskedelmi miniszter a június 17-én az RBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy a Moszkvics után a Volga és vagy a Pobjeda is feltámadhat. Június 18-án a Nyiznij Novgorodi régió (itt található a GAZ autógyár) kormányzója, Hleb Nyikityin azt nyilatkozta, hogy a hatóságok minden támogatást megadnak a Gorkij Autógyárnak.


Mindkét márkanév a GAZ gyárhoz köthető, a Pobjeda 1946-1958 között készült a Gorkij Autógyárban, a különféle Volgákat 1956-2010 között gyártották.

A GAZ a haszonjárművekre koncentrál, személyautókat bérgyártásban készít a Volkswagen konszern számára (VW Taos, Škoda Kodiaq, Karoq, Octavia), de ezek a gyárak jelenleg állnak, mert az Oroszország elleni szankciók miatt hiányoznak létfontosságú alkatrészek. Mivel a személyautó-gyártás újraindítása jelen formában több mint bizonytalan, saját márkanéven készítenének ott autókat, amelyek valószínűleg valamilyen kínai konstrukción alapulnak majd – hasonló megoldással próbálnak életet lehelni a Moszkvai Autógyárba.

 

Borítókép: 1968-ban gyártott GAZ-21 Volga a Retropartyzánok kiállításon a győri ETO Parkban 2018. május 13-án – a kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)