időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Toszkán randevú: egy ház, ahol megállt az idő

Forrás: Lakáskultúra
2020.10.12. 20:36
borítókép

A táj és a régóta itt álló masszív ház időtlen szépséget áraszt.

A varázslatos észak-olasz tartomány egyik eldugott részén járunk, a pineák és ciprusok mögött megbúvó jellegzetes toszkán épületet az útról szinte lehetetlen észrevenni. A táj és a régóta itt álló masszív ház időtlen szépséget áraszt.

Építésekor kizárólag helyben elérhető alapanyagokat, követ, agyagot és természetesen fát használtak. Egyszerűsége, tradicionális formavilága és elrendezése ellenére ma is tökéletesen megfelel a hosszú nyarakat szinte teljes egészében itt töltő tulajdonosok igényeinek.

A kétszobás ház csupán a legszükségesebb „ráncfelvarrásokon” esett át, teljesen megőrizte karakterét, és a szabadon burjánzó kert is változatlanul maradt. Csak a medence utal a felújításra, ahonnan csodás kilátás nyílik a minden percben más arcát mutató, lankás dombok által tagolt tájra.

Minden eredeti építészeti elemet megtartottak: érintetlenek a nyers kőfalak, az íves átjárók, sőt a burkolatok egy része is, a falak pedig csak friss meszelést kaptak, a helyi tradíciónak megfelelően. Az étkező klasszikus, hatszög alakú terrakottalapjai és a terasz régi kőlapjai kiállták az idő próbáját, azonban a nappaliba új mészkő burkolat, a hálószobába pedig természetes hatású padlószőnyeg került.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Milyen színek és minták illenek egy pihentető hálószobához?

Egy otthon legdinamikusabb elemei a színek, amelyek sokban befolyásolják, hogy érezzük magunkat a közvetlen környezetünkben. Ezért is fontos, hogy az adott helyiség funkciójának megfelelően válasszuk ki őket – például a hálószobában is.

Csak visszafogottan!

Bánjunk óvatosan a színekkel és a mintákkal, hogy a pihenést ne zavarja a vibráló látvány. Ez nemcsak a falak festésére vonatkozik, hanem a textilekre és a tapétára is.

A cél a nyugalom megteremtése

Közismert, hogy a pasztellszínek nyugtatóan hatnak, ezért sokan választják ebbe a helyiségbe a fehéret, a krémszíneket és halványszürkéket. Kedveltek a harmóniát árasztó földszínek is, az olívazöldek, bézsek, homokszínek, barnák, okkersárgák.

Tovább...