időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Polgári miliő modern elemekkel

Forrás: Lakáskultúra
2022.02.27. 16:33
borítókép

A gyönyörűen felújított otthonban a klasszikus és kortárs elemek izgalmas keveredése teremt egyedi atmoszférát.

A jellegzetes 19. századi bérpalotákban kialakított lakások hangulata ma is sok ember szívét rabul ejti. Az elegáns kétszárnyú ajtókkal egymásba nyíló, nagy méretű szobák lenyűgöző látványt nyújtanak, és remekül használhatók, ám az udvari frontra néző egykori cselédszobák és kiszolgálóhelyiségek elosztása sok szempontból nem felel meg a mai életmódnak és elvárásoknak. A vendéglátók budapesti tartózkodásaik idejére kerestek egy kényelmes, a nyüzsgő belvárostól egy karnyújtásnyira lévő, mégis csendes otthont. Tökéletes megoldást jelentett számukra az utca felé erkéllyel forduló Benczúr utcai ingatlan – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

Bár erősen elhanyagolt állapotban volt, már első alkalommal láttuk, hogy milyen lehetőségeket rejt magában. Mivel teljes felújításra szorult, kicseréltük az elektromos hálózatot, a víz- és csatornavezetékeket, továbbá korszerűsítettük a fűtési rendszert, és természetesen beépítettünk egy klímaberendezést. Egyidejűleg változtattunk a térszervezésen, új válaszfalakat emeltünk, a konyha-ebédlő kettőse az egyik utcafronti szobába került. Kialakítottunk egy pluszfürdőszobát, egy gardróbot, sőt egy mosókonyhát is, szóval az eredeti állapothoz képest komoly változások történtek

– sorolja Judit.

 

A házaspár elegáns, ám élhető otthonban gondolkodott, nagy összefüggő, ugyanakkor szeparálható terekkel. Emellett kiemelt figyelmet fordítottak az eredeti nyílászárók és a polgári miliő megőrzésére. A régi szobaajtókat és a felettük található faragásokat megmentették, hozzáértő szakemberek restaurálták; a korszerű technikát rejtő berendezéseket, csöveket pedig igyekeztek a lehető legjobban elrejteni.

 

A felújítás megszervezésére Bárdos Zsuzsa lakberendezőt kérték fel, a funkcionális és stílusbeli átalakításokkal is ő foglalkozott.

 

Korábban már többször dolgoztunk együtt, és az évek alatt barátivá vált a kapcsolatunk. Közösen hoztuk meg a döntéseket, minden részletkérdésben kikérte a véleményünket. Jól ismer bennünket, és csalhatatlan az ízlése, így teljes mértékben ráhagyatkozhattunk. Tisztában volt az elképzeléseinkkel, tudta, milyen színeket és formákat szeretünk, mik a preferenciáink, és ezt maximálisan figyelembe vette a koncepció kialakítása, illetve a berendezés során

– magyarázza házigazda.
 

Az összkép egységes, ugyanakkor izgalmas, többféle korszak és stílus jellegzetességei keverednek az enteriőrben. A bútorok többsége kortárs modell, ám itt-ott remek arányérzékkel közéjük helyeztek antik darabokat, a 60-as évekből származó foteleket, valamint különleges ázsiai kiegészítőket.

 

A különböző stílusú, eklektikusan társított tárgyakat az egész lakást uraló fekete-okker-arany színek szervezik egységbe. A nappali hangsúlyos okker és fekete ülőbútoraihoz remekül illik a színes anatóliai kilim, amelynek meleg fűszeres árnyalatai a párnákon, képeken és más kiegészítőkön is felbukkannak. Hasonló elvet követ a konyha-ebédlő berendezése, ahol egy mutatós, a lakás minden szobájából jól látható „tájkép” a középponti elem.

 

A hangsúlyos falburkolatok a többi helyiségben is lényeges szerepet kapnak: a nagy hálóban finom rajzú geometrikus, míg a kicsiben fehér virágokkal teleszórt tapéta gondoskodik a karakteres alaphangulatról.

 

Külön figyelmet érdemelnek Lindsey Adelman izgalmas, a klasszikus kristálycsillárokat újraértelmező lámpái. A szokatlan párosítások, a meglepő kontrasztok furcsa módon magától értetődőnek és természetesnek hatnak a térben. Az 1929-ben tervezett, lábtartóval kiegészített Barcelona fotel a klasszikus modernizmus emblematikus bútora, mellé egy fekete taburettasztalka és a fekete rojtos, budoárhangulatot árasztó állólámpát helyeztek. Merész megoldás ennek a három elemnek a társítása, biztos ízlésről és határozott értékrendről árulkodik.

 

A teljes cikk elérhető a Lakáskultúra oldalán.

 

Borítókép: A fémes árnyalatokban játszó kiegészítők izgalmas kontrasztot alkotnak a különféle faktúrájú puha textilekkel. (Fotó: Lakáskultúra.hu/Darabos György)