időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Fókuszban az értékmentés: parasztház mai igényekre szabva

Forrás: Lakáskultúra
2022.03.10. 11:53
borítókép

A hangulatos otthon őrzi a vidéki hagyományokat, a paraszti építészetet, lakóinak mégis modern kényelmet nyújt.

Elődeink életmódja más alaprajzú, más tulajdonságokkal rendelkező otthont kívánt, ám egy kis odafigyeléssel a tornácos parasztházat is a mostani igényekhez igazíthatjuk, megőrizve az épület eredeti karakterét – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

Házigazdáink tősgyökeres városi emberek, ám összeismerkedésüket követően hamar kiderült, hogy mindketten kedvelik a vidéki környezetet, és egyformán vonzódnak a régi parasztházakhoz. Még csak egy gyermekük volt, amikor a férj vidéken kapott munkát, ők pedig megragadták a lehetőséget, hogy elköltözzenek.

 

Bővül a család, bővül a ház

A család annyira megszerette a helyet, hogy immár tíz esztendeje élnek a Budapesttől félórányi autóútra található faluban.


– Közben született még két lányunk, és nemrégiben nekiláttunk az újabb felújításnak. Most már az volt a fő szempont, hogy belátható időn belül ne kelljen megint alakítani – magyarázza a feleség.


Az átépítések során kényelmes, modern családi otthont hoztak létre, miközben megőrizték a régi épület eredeti karakterét.

 

– A tornácra tengelyesen tükrös új helyiséget alakítottunk ki, ez lett a dolgozószoba. A megoldás nem idegen a magyar építészeti hagyományoktól, gyakori például az Őrségben. Így egy kicsit lezártuk, csöndesebbé tettük a kertet és a teraszt – mutatja a tulajdonos. – Bevontuk a lakótérbe az istállót, és hozzá is építettünk, hiszen a telek nagysága megengedte. Az építészünk, Szily Boldizsár, a népi építészet szakértője javaslatára új technikát alkalmaztunk, két réteg vályog közé tett hőszigeteléssel építettük meg a falakat. Így energiatakarékos a ház és nyáron sincs szükség klímaberendezésre.

 

Óvjuk az értékeket!

Az értékek megóvása mellett természetesen fontos szempont volt a praktikum, a funkcionalitás, a család szükségleteinek kielégítése. A belső tér kifejezetten világos, ugyanis a tető cseréje miatt lehetőség nyílt egy bevilágítóablak elhelyezésére, a nappali egyik fala pedig egy hatalmas, osztott üvegfelület. A tetőcsere során látszó gerendákkal megváltoztatták a plafon kinézetét is.

 

– Mindenki azt hiszi, hogy a régi mennyezetet mentettük meg – mondja Edit. – A gerendák egy része valóban innen való, kiegészítésként pedig sikerült impozáns, masszív bontott faanyagot szereznünk a környékről, valamint fő kivitelezőnk, a vályogházakhoz értő Vass Alexander révén.
Az építészeti örökség megóvása, az értékmentés volt a legfőbb alapelv a házaspár számára. Az első felújításnál a régi nyílászárókat is megpróbálták felhasználni, de olyan rossz állapotban voltak, hogy végül inkább újragyártatták az ablakokat, ajtókat. Mivel pontosan követték a korábbi méreteket és osztást, a ház arányai sem sérültek.

 

Régi és új keveredése

A helyiségek berendezéséhez Óvári Bernadett adott hasznos tanácsokat a tulajdonosoknak.


– Nekem határozott elképzeléseim voltak – mondja a művészettörténész háziasszony. – Bernadett mindenekelőtt abban segített, hogy kilépjek a komfortzónámból. Amikor például a hálószobába a már meglévő kék, zöld és barna darabjainkat akartuk felhasználni, ő javasolta a William Morris tapétát, amely egységbe szervezi a színeket.


A modern bútorok mellett jól megférnek a családi örökségből származó tárgyak, illetve vásároltak is néhány régi darabot, részben felújított antik, népi bútorokat; a megrendelésre ide gyártott elemek pedig eleve úgy készültek, hogy réginek látsszanak. A kislányok rendkívül boldogok királylányos ágyaikkal. A korábbi szülői háló, a valamikori tisztaszoba helyére került a konyha, a hajópadló miatt különösen otthonos a helyiség hangulata. A család itt tölti a legtöbb időt, illetve a tágas nappali-étkezőben, nyáron pedig a teraszon.

 

A hangulatos családi otthon őrzi a vidéki hagyományokat, a paraszti építészet értékeit, ugyanakkor lakóinak a modern kényelmet, a polgári eleganciát sem kell nélkülözniük.

 

Borítókép: A ház belső tere (Fotó: Lakáskultúra.hu)