időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Nem kímélte a gyümölcsfákat az áprilisi havazás

Forrás: Lakáskultúra
2022.04.03. 14:20
borítókép

A havazás áprilisban, mint látvány, érdekes – azonban óriási károkat okozhat a kertben.

Havazásra ébredtünk vasárnap reggel, országszerte több centi fehér lepel borítja a tájat. Sajnos a gyümölcsfák egy része már kivirágzott, ez pedig azt jelenti, hogy idén is kevesebb és drága lesz a termés – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

A havazás áprilisban, mint látvány, érdekes – azonban óriási károkat okozhat. Jónéhány kerti dísznövény virágzik már ilyenkor, a nárcisz, a jácint, vagy épp az aranyeső. A jeges hó hatására átfagynak és élettelenné válnak a sziromlevelek. Ahogy enyhül majd az idő, megbarnulnak és lehullanak – hiába vártuk volna, hogy akár két hétig díszítsenek, ez most nagyon sok helyen biztosan nem így lesz.


Különösen fájdalmas a veszteség az olyan nemes növények esetében, mint a tulipánfa, mely már országszerte elkezdte hatalmas virágait bontogatni.


Havazás: kevesebb és drágább lesz a gyümölcs?

A gyümölcstermesztőket pedig különösen rosszul érinti a későn jött havazás. A már virágba borult mandula, kajszi- és őszibarack biztosan kevesebbet terem majd az idén, de a hó az éppen virágzás előtt álló fajtákat is visszavetheti. A rügypattanás előtt álló alma és körtefákat biztosan fájdalmasan érinti a hideghatás.

 

Pozitív hozadéka is lehet a az áprilisi hónak: gyéríti az ilyenkor már aktív rovarkártevőket. Szakemberek szerint szerencsére a természet rendkívül gyorsan és ügyesen alkalmazkodik az olyan változó körülményekhez, mint amit most is tapasztalhatunk. Áprilisi havazás egyébként már nagyon sokszor előfordult a történelem során, ahogy több más időjárási furcsaság is.

 

Ha érdeklik az időjárási anomáliák az elmúlt közel ezer évből, olvassa el a teljes cikket a Lakáskultúra oldalán!

 

Borítókép: Behavazott virágzó gyümölcsfa. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)