időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Augusztus a Griff Pagonyban: kerti házak, nyári lakok, tárolók

Forrás: Lakáskultúra
2022.08.08. 11:06
borítókép

A meseszép mérgekről szóló nyári cikkeim után, most egy első hallásra profánabb témáról, a kerti tárolásról írok, de ebben is akadnak rejtett lehetőségek és szépségek.

A „summerhouse”, avagy pavilon/nyári lak a kései gyarmati Amerika találmánya. A 18. század elejétől sorra építették őket, mind privát kertekben, mind nyilvános parkokban. Az elnevezés olyan szabadon álló építményt takar, ahol megpihenhetünk és ami menedéket nyújt a nap, vagy az eső elől, miközben kiélvezhetjük az azt körülölelő fák susogását, a virágok illatát, vagy épp a pazar kilátást – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Ámbár olyan észak-karolinai nyári lakról is találni feljegyzést, ami szerszámos kamraként is funkcionált – így el is érkezünk napjainkig. Ma ugyanis – főleg a helyszűke miatt – ezek a funkciók még inkább összemosódnak. Így van ez nálunk, a Griff Pagonyban is.
A kerti ház láttán visszatérő kérdés, hogy mi mire használják a tulajdonosok. A második kérdés, hogy beköltözhetnek-e. Igaz, ami igaz, nem egy szokványos szerszámos sufni.

A nyári lak

Bár nem jelentős az árkülönbség egy átlagosabb külsővel rendelkező, ám ugyanekkora tárolóhoz képest, mégis, a végeredmény magáért beszél. Pedig csak apró részletekben rejlik a homlokzat szépsége: egy osztott ajtó, régi kilincs, oroszlános kopogtató, stílusos fali lámpa és a harmonikus színek csodákra képesek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)