Tudta, mennyi betegségtől védheti meg a paradicsom?

Amellett, hogy a paradicsom feldobja az ételek ízét, jótékony hatással van az egészségre is.

null

A paradicsom rengeteg, finomabbnál finomabb főt és sült étel alapanyaga lehet. Nyersen is érdemes fogyasztani, például salátában vagy szendvicsben. Amellett, hogy feldobja az ételek ízét, jótékony hatással van az egészségre is, sok betegségtől védheti meg szervezetünket.

Származása

A paradicsom őshazája Peru. Mexikóban kezdték el először termeszteni, Amerika felfedezői hozták be Európába, majd Spanyolországból illetve Portugáliából terjedt el az egész kontinensen. Aranyos színére utal egyik francia neve, a „pomme d'ore”, azaz az aranyalma.

Rokonai

Népes rokonsággal rendelkezik. A burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. A húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, és alakja adja.

Jótékony hatásai

Érdemes akár minden nap, de legalább hetente egyszer paradicsomot fogyasztani valamilyen formában, hiszen rengeteg jótékony hatása van, rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és csökkenti egyes betegségtől meg is védhet minket. Vegyük sorra, miben segíthet. Ha rendszeresen fogyasztunk paradicsomot:

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Egy kutatás szerint a paradicsom az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is.

Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét

A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Vitamindús tápanyagok a koronavírus-járvány idejére

A koronavírus második hullámának beköszöntével még sürgetőbb, hogy szervezetünk védekező rendszerét a fenyegető betegség jó erőben találja. Ennek egyik nagy titka a vitamindús táplálkozás.

Homoktövis bármilyen formában

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a homoktövis szervezetünk igazi őrangyala lehet. A járvány idején különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, és antioxidánsokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Így, nemcsak az immunrendszer erősítésében, de a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben is fontos szerepe van.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.