A legjobb receptek, amiket cékla felhasználásával készíthet

A cékla valóságos vitaminbomba, ezért a téli hónapokban különösen javallott a fogyasztása.

null

Egyen belőle minél többet, cékla: édesen, sósan, savanyúan, sütve, főzve vagy nyersen!

Diós-sajtos céklasaláta

  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 dl fehér balzsamecet
  • 3 fej lila hagyma
  • 50 dkg cékla
  • 8 ág kakukkfű
  • bors
  • 2.5 dkg dióbél
  • 12.5 dkg kecske sajt
  • Elkészítés:

  • Nagyméretű serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, felöntjük a balzsamecettel, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Beletesszük a cikkekre vágott lila hagymát, ismét felforraljuk, majd közepes lángon 6-7 percig főzzük.
  • A céklát megfőzzük kb. 30 perc alatt, majd meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a lila hagymához adjuk, 4 ág kakukkfűvel együtt, és további 1-2 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, végül kiszedjük a serpenyőből, és hűlni hagyjuk.
  • A tálra halmozzuk a salátát, megszórjuk a durvára vágott dióval, a megmaradt kakukkfű lecsipkedett leveleivel, valamint a teáskanállal kis darabokra osztott sajttal .
  • Céklaszószos tészta

  • 3 db cékla
  • 3 tk olíva olaj
  • 3 ág kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 dl fehérbor
  • 0.5 csésze reszelt parmezán
  • 0.5 csésze alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk cukor
  • 25 dkg penne
  • bors
  • 1 tk darált mák
  • Elkészítés:

  • A céklaszószos tészta elkészítéséhez legelőször melőmelegítjük a sütőnket 195 fokra. Egy tepsibe beéetesszük a meghámozott, felkockázott céklát, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk kakukkfűvel, aztán sózzuk és borsozzuk. Letakarjuk fóliával, ezután pedig kb. 40 percig sütjük, majd fólia nélkül még 15-20 peret.
  • A céklát konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a balzsamecetet, a bort, a parmezán felét, 2 teáskanál olajat, majd pürésítsük.
  • Ezután egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt, majd összeforraljuk. Ha ezzel elkészültünk, mehet bele a cukor, a maradék sajt, sózzuk és borsozzuk egy kicsit, aztán jöhet a mák is. További 2 percig főzzük.
  • Mindeközben a tésztát előfőzzük roppanósra, végül pedig összeforgatjuk a céklás mártással. Parmezánnal megszórva tálaljuk a céklaszószos tésztát.
  • Remek ízek, nagyszerű tónusok a tányéron
    Fotó: Pixabay

    Borscs (orosz céklaleves) tejföllel

  • 20 dkg marhahús
  • 20 dkg sertéshús
  • 2 ek olaj
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk egész fekete bors
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 2 db cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.25 fej káposzta
  • 6 dkg paradicsompüré
  • 15 dkg tejföl
  • aprított petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  • Elkészítés:

  • A megmosott húsokat egyforma nagyságú kockákra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított olajon, majd hideg vízzel felöntjük, beledobjuk az egész borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. Lefedve főzzük, míg a hús megpuhul.
  • A sárgarépát, a zellert, a céklát és a hagymát megtisztítjuk. A hagymát karikázzuk, a többit felkockázzuk. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd legyaluljuk vagy csíkokra szeljük. A zöldségeket a húshoz adjuk.
  • A paradicsompürét is hozzákeverjük. Ha szükséges, a leveshez öntünk még egy kis vizet, és további 10 percig főzzük. Akkor kész, ha a zöldségek is megpuhultak. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk.
  • A kész levest tányérba merjük, kevés tejfölt beleteszünk, és petrezselymet szórunk rá.
  • További recepteket IDE KATTINTVA olvashat.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.