Ilyen a legfinomabb, legízletesebb maceszgombóc

Bár a modern konyhában ritkán főzünk liba, vagy kacsazsírral, a maceszgombócok esetében a szárnyasok zsírja megkerülhetetlen.

null

A maceszgombócot nem meglepő módon maceszból, vagyis pászkából készítik, és két iskolája is létezik. Van, aki maceszlisztből csinálja, van, aki inkább a beáztatott, összenyomkodott macesz lapokra esküszik. A megoldás sokaknál félúton találkozik. Ők macesz liszt alapba tesznek pár macesz lapot is, mely némi változatosságot és plusz textúrát kölcsönöz a gombócoknak. Bár a modern konyhában ritkán főzünk liba, vagy kacsazsírral, a maceszgombócok esetében a szárnyasok zsírja megkerülhetetlen, olajjal egyszerűen nem lesz olyan az íze.

Pászkát bármelyik boltban beszerezhetünk, és ha a macesz liszt épp nincs, egyszerűen daráljuk le a macesz egy részét lisztté.

A tésztát a legjobb előző este elkészíteni, és a hűtőszekrényben pihentetni egy éjszakát, de ha nincs időnk, akkor is szánjuk legalább egy órát a pihentetésre, hogy a száraz hozzávalók megfelelően hidratálódhassanak.

– Összeállításkor a tésztát, ne keverjük túl! Ahogy elkeverednek a hozzávalók, hagyjuk azonnal békén!

– A tésztából vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formázzunk kb. 30%-kal kisebb golyókat, mint amilyen gombócokat szeretnénk, mert főzés közben meg fognak duzzadni.

A húslevest maceszgombóccal is kínálhatjuk
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Ne nyomkodjuk agyon, mert kemény lesz a végeredmény!

– A gombócokat mindig külön, sós vízben főzzük ki, sosem a levesben, mert rengeteg folyadékot felszívnak főzés közben!

– Sok más gombóccal ellentétben a maceszgombóc nincs még kész akkor, amikor feljön a víz felszínére. Legalább 25-30 percet kell adni neki, hogy megfelelően átfőhessen. Ha már jónak tűnik, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté. Akkor van kész, ha a színe és az állaga ugyan olyan a közepében, mint a szélén.

A finom maceszgombóc receptje megtekinthető a Mindmegette portál cikkében.

Egészséges zsírok, amik jót tesznek a szervezetünknek

Az egészséges zsírtartalmú alapanyagok nemcsak a jóllakottság érzését növelhetik, de számos pozitív hatásuk is van. Kezdjük azzal, hogy az agyunk több, mint 60%-a zsír, tehát ezen egészséges alapanyagok fogyasztásával fokozhatjuk a koncentrációs képességünket. Létfontosságú szerepet játszik számos testfunkcióban és folyamatban, ráadásul energiát biztosít. Sok más tápanyag is van ezekben az élelmiszerekben, mint a rostok, a fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok. A zsírokat általában két csoportba osztjuk laikusként: jó és rossz zsírok. A jó zsírok a telítetlen zsírsavakat jelölik, amelyből van egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. Ez utóbbi csoportba tartozik például az Ómega-3 és az Ómega-6 zsírsav.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.