Érdekességek a mákról, amiket eddig nem tudtál

Több mindenre jó, mint gondolnánk, tehát érdemes lehet beépíteni az étrendünkbe.

null

A mákról is megoszlanak a vélemények. Sokakban rossz emléket idéz a menzai mákos tészta, míg sokan imádják a mákkal készült péksüteményeket, süteményeket. Te tudod, melyik részét fogyaszthatjuk a máknak? És, hogy mi mindenre jó? Többre, mint gondolnánk, tehát érdemes lehet beépíteni az étrendünkbe – írja a Mindmegette.hu.

Fontos hatóanyaga a fájdalomcsillapítóknak

Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő. Olaját, magját a táplálkozásban hasznosítjuk, de a mák az ópium forrása is. Már a középkorban is alkalmazták fájdalomcsillapító, érzéstelenítőként. Ma fontos is fájdalomcsillapító hatóanyagok alapanyaga. A mákból nyerik a morfint, a kodeint is.

A mák egy megosztó ételnek számít
Fotó: Pixabay

Szigorúan szabályozzák

Az előbbiek miatt a legtöbb országban szigorúan szabályozzák termesztését. Magyarországon például csak a lilás virágút lehet termeszteni. Az érett magja kivételével, semmilyen részét nem engedélyezik fogyasztásra. Tehát, a magját fogyasztjuk, aminek számtalan jótékony hatása van. Máris mutatjuk, mik ezek.

Tisztítja a bélrendszert

Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.

Lelassítja az öregedést

A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavakat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását. Segít megszüntetni a lábgörcsöket, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számon tartják.

Persze nem úgy kell elképzelni, mint egy csodaszert, amiből, ha egyszer fogyasztunk, azonnal kifejti a varázserejét, de ha beépítjük az étrendünkbe, néhány hónap elteltével érezni fogjuk a jótékony hatásait.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ételek, amik nagyon nem tesznek jót a tüdődnek

Még akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy a tüdődnek kutya baja, olyan világjárvány esetén, aminél a tüdőgyulladás szövődményként igen gyakori, jó, ha annyira megerősíted, úgy vigyázol rá, amennyire csak teheted. Az olyan alapvetések mellett, mint a dohányzás elhagyása, és a rendszeres testedzés, és a légszennyezés minimalizálása, van még egy pár olyan étel, aminek a fogyasztását nem árt kerülni a tüdőd egészsége érdekében.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.