Vitamindús finomságok januárban az erős immunrendszerért

Megmutatjuk, mit érdemes beszereznünk januárban, és miket készíthetünk ezekből a mennyei alapanyagokból.

null

Télen sem kell lemondanunk a friss zöldségekről és gyümölcsökről! A Mindmegette megmutatja, mit érdemes beszereznünk januárban, és miket készíthetünk ezekből a mennyei alapanyagokból.

1. GRÁNÁTALMA

Kemény héja alatt kocsonyás burokkal bevont magok rejtőznek, amelyeket óvatosan ki kell kanalazni vagy ütögetni a félbevágott gyümölcsből. Jól mutatnak salátában, desszerten, de sülthöz is kiválóak. Üdítően savanykás ízük a ribizlire emlékeztet. Szirup formájában kedvelt koktélok kiegészítője.

2. KÓKUSZTEJ

Az ízletes nedű a thai és az indiai konyha elengedhetetlen hozzávalója. Emellett érdemes kipróbálni krémlevesek készítésekor. Tejszín helyett használjunk kókusztejet. Különösen finom sütőtökkel!

3. CSICSÓKA

Nyersen kitűnő salátába, megfőzve pedig a burgonya nagyszerű helyettesítője lehet. Legfinomabb sütve, így jön ki igazán kellemes, édeskés íze. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Valódi csódaszer januárban (is): a kiwi
Fotó: pexels

4. KIVI

A kivi C-vitamin-tartalmát tekintve olyan a gyümölcsök között, mint a paprika a zöldségek között. Ennél több C-vitamint már nem is tartalmazhatna: 100 grammonként 200 milligrammot! Sokan nem tudják róla, hogy eredetileg kínai egresnek nevezték. Származási helye Kína, innen vitték át telepesek Új-Zélandra. Az itteni nemzeti jelképnek számító madár, a kivi után kapta a nevét. Bár a gyümölcs a Földközi-tenger partvidékén is megterem, a mai napig Új-Zéland a legnagyobb beszállító. Az érett kivi héja és húsa kissé puha. Ha mégsem, érdemes a gyümölcsöt néhány napig szobahőmérsékleten érlelni. A gazdag vitamintartalom mellett jellemző rá, hogy sok benne az antioxidáns, valamint a folsav. A gyümölcs jótékony hatással van az emésztésre, és igen kevés kalóriát tartalmaz.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Energiadús italok, amikkel helyettesíthetjük a kávét

Ezek a lehetőségek azok előtt is nyitva állnak, akik csökkenteni szeretnék a koffeinbevitelüket, vagy csak színesítenék a reggeleket.

A yerba mate tea egy Dél-Amerikában őshonos növény leveleit takarja. Csodás energetizáló tulajdonságairól ismert ez az ital, amely a benne lévő koffeinnek és teobrominnak köszönhető.

A matcha tea hatását lehet még fokozni, ha turmixot készítünk belőle. Dolgozzuk össze egy mangóval, két banánnal, két marék spenóttal, két teáskanál matchaporral és 240 milliliter kókusztejjel.

A kókuszvíz nemcsak hidratál, hanem energetizál is. Önmagában vagy más italokhoz keverve is nagyszerű választás. Ám mivel természetes cukortartalmú, a napi bevitt energiára figyelni kell, ne igyunk napi egy pohárnál többet.

A feketetea közismert élénkítő hatásáról, ugyanakkor a stresszt is kiválóan kezeli. Édesíthetjük ízlés szerint.

A gránátalma is egy kiváló alapanyag, főleg, ha összeturmixoljuk banánnal, bogyós gyümölcsökkel és valamilyen növényi tejjel. Így egy C-vitaminban gazdag turmixot kapunk, amivel extra energiához juthatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.