Mediterrán klasszikusból született a krémes

A krémes olasz és francia gyökerekkel rendelkező sütemény, amelynek mai formáját egy magyar cukrász alkotta meg.

null

A ropogósra sütött levelestészta-lapok közé zárt, szilárdra dermedt vaníliás krém kicsik és nagyok kedvence. A krémes keletkezésének története a múlt homályába vész, annyi azonban biztos, hogy elődje az olaszok és a franciák körében is ismert millefoglie vagy mille-feuille (jelentése: ’ezer lap’) lehetett, amely több réteg leveles tészta közé töltött vaníliás krémből áll.

A sütemény elődje az olaszok és a franciák körében is ismert millefoglie vagy mille-feuille lehetett
Fotó: FLICKR

A mille-feuille-t először egy 1651-ben megjelent szakácskönyv említi, ám igazán népszerűvé a sztárséf, Marie Antoine Carême idejében vált, amikor is Napóleon-torta néven kezdték árulni. Így terjedt el Európa-szerte. A régi magyar szakácskönyvek közül elsőként Czifra István 1840-ben megjelent kötete említi a mai krémes ősét. Dobos C. József már többféle sütemény megtöltésére használta a sárgakrémet, Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötete pedig mint krémes pitét említi meg a süteményt. A 20. században a krémes a magyar cukrászat egyik legnépszerűbb terméke lett.

Az első hazai krémes

Az első igazi krémes megalkotása a Ruszwurm cukrászda egykori tulajdonosának, Ruszwurm Vilmosnak a nevéhez fűződik. Ruszwurm az addig ismert recepten módosítva új, különleges krémest hozott létre azzal, hogy a krémet tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. Ezt követően számos neves cukrászdában jelent meg a sütemény. Így jött létre az Auguszt-krémes, vagy vált kedveltté a Hauer család által megalkotott sütemény. A magyar hagyományoknak megfelelően a sima krémes tetejét csupán porcukorral kell meghinteni, míg a francia krémesnek hívott változat tetejét vékony karamellfondant fedi.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Parányi színes habcsókok, amikért rajong a világ: íme a macaron-sztori!

A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel – olvasható a Mindmegette cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.