Tizennégy isteni fogás sertéshúsból

Oldalastól a lapockáig – receptek azoknak, akik már unják a csirkét.

null

A sertéshúsból készült ételek fogyasztása egy igazi gasztronómiai élmény. Tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, hiszen fontos ásványi anyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás. Következő csupa sertéshúsból álló receptválogatásunkban ezért koncentrálunk most erre a húsfélére, na meg azért is, hogy még változatosabb fogásokkal készülhessünk nem csak a hétvégéken, hanem a hétköznapokon is – írja a mindmegette.hu.

PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC

  • A húsgombóchoz: 1 csok új hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 80 dkg darált hús, 1 db tojás, 2 tk só, 0,25 tk morzsolt majoránna, 0,5 tk szárított oregánó, 0,5 tk szárított bazsalikom.
  • A paradicsommártáshoz: 1 csok új hagyma, 1gerezd fok hagyma, 2 ek olívaolaj, 40 dkg darabolt paradicsom, só, frissen őrölt bors, 0,25 tk őrölt rozmaring, petrezselyem, 400 g darabolt paradicsom.

  • A húsgombóchoz meghámozzuk a kétféle hagymát, majd finomra vágjuk, aztán megfonnyasztjuk néhány evőkanál felforrósított olívaolajon. Ha ezzel elkészültünk, kissé hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a darált húshoz a tojással és a fűszerekkel együtt. Alaposan összedolgozzuk az egészet, majd a masszából apró gombócokat formázunk. Ezután felforrósítunk egy kevés olívaolajat, majd kis adagokban aranyszínűre sütjük a gombócokat.
  • Közben a paradicsommártáshoz meghámozzuk a kétféle hagymát, aztán finomra aprítjuk, majd megfonnyasztunk mindet a felforrósított olívaolajon. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, majd sózzuk és borsozzuk, ízesítjük rozmaringgal. Ezután felforraljuk, majd mérsékeljük a hőmérsékletét, és beletesszük a húsgombócokat. Lefedve, kb. 30 perc alatt készre főzzük. Petrezselyemmel tálaljuk.
  • SAJTOS-RAKOTT HÚSSZELETEK

  • Hozzávalók: 5 dkg vaj, 20 dkg sajt, 9 szelet karaj vagy tarja, só, bors, szerecsendió, 4 ek liszt, 3 db tojás, 1 poh tejföl

  • A sütőformát (vagy kisebb tepsit) kikenjük vajjal. A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük. A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval. Ezután egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek kellően átjárják.
  • A befűszerezett hússzeleteket először beleforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a reszelt sajtba. A vajjal kikent sütőformába egymás mellé helyezzük a hússzeleteket, majd megkenjük tejföllel. Ezután megint egy réteg hús, majd tejföl következik – ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a hús. Az utolsó sor húst, alaposan megkenjük tejföllel, majd fóliával lefedjük a sütőforma tetejét.
  • 175 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, majd szép pirosra sütjük. A készre sült húst kivesszük a sütőből, majd tálalás előtt egy kicsit hűlni hagyjuk.
  • BÖGRÉS FASÍRTGOLYÓ

  • Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 db tojás, 0,5 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk édes paprika, 1 tk só, 0,5 tk bors, 0,5 tk petrezselyem, 0,5 bögre zsemlemorzsa, 0,5 dl olaj

  • Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk. Ezután nagyjából 3 cm-es golyókat formázunk belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a golyókat, majd 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  • A kép illusztráció. Fotó: Pexels

    LECSÓS SZELET RIZZSEL

  • Hozzávalók: 80 dkg sertéskaraj, 15 dkg császárszalonna, 6 db paprika, 3 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, só, őrölt bors, 1 ek pirospaprika, 4 ek olaj, 1 dl víz

  • A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd megsózzuk és megszórjuk őrölt borssal. Legalább fél órán át hagyjuk állni.
  • A császárszalonnát ízlés szerinti kockákra vágjuk. A hagymát felszeleteljük. A szalonnát egy serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból és félrtesszük.
  • A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadunk 4 evőkanál olajat, majd a hússzeletek mindkét oldalát kifehéredésig sütjük. Az edényből kivesszük a húst. Hozzáadjuk az elősütött szalonnát, elkezdjük pirítani a hagymát. Addig pároljuk, amíg kissé összeesik. Ezután hozzáadjuk a felcikkezett paprikát. Megszórjuk egy kevés sóval és pirospaprikával. Felöntjük 1 dl vízzel, visszatesszük bele a húst, és fedő alatt 10 percig pároljuk.
  • Amikor a hús alól már majdnem teljesen elfőtt a víz, hozzáöntjük a paradicsomot, majd 5 percig pároljuk. Főzés közben többször megkeverjük, ha kell, öntünk alá 0,5 dl vizet. 10 percig főzzük, ekkor a paprika még roppanós marad. Rizzsel tálaljuk.
  • EGYSZERŰ BAKONYI SERTÉSTOKÁNY

  • Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 50 dkg gomba, 20 dkg füstölt császárszalonna, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 dl tejszín, 3 dl tejföl, 1 tk liszt, só, csípőspaprikakrém, 2 tk pirospaprika, szerecsendió, majoránna, kakukkfű, 0,5 ek zsír

  • A húst és a császárszalonnát ízlés szerint felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A gombát cikkekre vágjuk.
  • A felkockázott szalonnához hozzáadjuk a zsírt, majd pár percig sütjük, hogy egy kis színt kapjon. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és egy-két percig pároljuk tovább.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, megsózzuk és addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Megszórjuk a pirospaprikával és a fűszerekkel, megsózzuk, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a gombát, majd felöntjük 1/2 dl vízzel, és résnyire lefedve az edényt, puhára főzzük.
  • A tejfölt és a tejszínt simára keverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a húshoz és alaposan összekeverjük. Ezután még pár percig főzzük, hogy a bakonyi sertéstokány szaftja kissé besűrűsödjön. Utánaízesítsünk, ha szükséges. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
  • TEJSZÍNES-HAGYMÁS SZŰZÉRMÉK

  • Hozzávalók: 60 dkg szűzpecsenye, só, őrölt fehér bors, 4 ek olaj, 50 dkg burgonya, 2 ek vaj, 4 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 1 tk só, őrölt fehér bors, 1 tk őrölt kömény, 100 ml száraz fehérbor, 250 ml cukrozatlan habtejszín

  • A húst megtisztítjuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. Ezután nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk mindet. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és több adagban jól körbepirítjuk benne a hússzeleteket. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük, majd alufóliával letakarva félretesszük.
  • A hagymákat meghámozzuk. A vöröshagymát fél karikákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd megpirítjuk mindet a serpenyőben maradt olajon. Sóval, borssal és a köménnyel ízesítjük, majd elkeverjük. A hagymára szórjuk a lisztet, majd kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a fehérborral és 100 ml vízzel. Beletesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk.
  • Felöntjük a tejszínnel, sózzuk és borsozzuk, majd sűrűre forraljuk a mártást.
  • Mindeközben a burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, átforgatjuk a felforrósított vajon, majd a tejszínes-hagymás szűzérmék mellé tálaljuk. Salátával, vagy julienne-re vágott gyökérzöldségekkel kínálhatjuk.
  • TOJÁSOS STEFÁNIA SZELET

  • Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 dl tej, 3 db zsemle, 1 db vöröshagyma, só, bors, 1 ek pirospaprika, 6 db tojás, olaj

  • A darált húst alaposan összegyúrjuk a tejbe áztatott, majd kifacsart zsemlével, az apróra vágott hagymával, a fűszerekkel és 3 db nyers tojással. A maradék tojásokat megfőzzük, kihűtjük és megpucoljuk.
  • Ezután egy kiolajozott őzgerinc alját beterítjük a hús egyharmadával, rásorakoztatjuk a főtt tojásokat, és betakarjuk a maradék hússal.
  • Egy kevés olajjal meglocsoljuk, 170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 percig sütjük fólia alatt, végül fólia nélkül 5 perc alatt pirosra sütjük.
  • További ínycsiklandó sertéshúsból készült étel receptjéért és a képekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben a változatos diétás étrendhez adtunk ötletet. A fogyókúra során sokszor gondban vagyunk, hogy mit együnk ebédre, vacsorára, vagy desszert gyanánt. 13+1 étel, amit a diétás étrendbe is beilleszthetünk.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.