Házi szörpök: így készítsük el őket

A házi készítésű szörpök sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint a készen kapható üdítők és gyümölcslevek.

null

A házi készítésű szörpök sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint a készen kapható üdítők és gyümölcslevek. Nem is olyan nagy munka az előállításuk: így mindenképpen megéri készíteni jónéhány üveggel – írja a Mindmegette.

Szörp bogyós gyümölcsből nyersen eltéve

Elkészítés: 1 kg gyümölcshöz 6 dl vizet, 1/2 kávéskanál szalicilt, 1 kávéskanál borkősavat adunk. Az anyagokat összeturmixoljuk, vagy egy porcelántálban jól összetörjük. Kisebb tüllzacskókba merjük (egy kilót egy zacskóba), felfüggesztjük, alá edényt teszünk, és 12 óráig állni hagyjuk, hogy magától csepegjen ki a folyadék. Nyomkodni nem szabad. Megmérjük a lecsepegett folyadékot, és ugyanannyi súlyú cukrot adunk hozzá. Közben néhányszor megkevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Másnap szalicilos vízzel kiforrázott üvegekbe öntjük, légmentesen lekötjük vagy bedugaszoljuk. Vitamindús, aromás ital, felbontás után is eltartható.

Különleges magyar szörpök

Málnaszörp

Elkészítés: A jó érett gyümölcsöt összetörjük, uborkásüvegbe tesszük. Másnap sűrű szálú ruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és 1 literhez 5 dl vizet öntünk. Minden 1 liter mennyiséghez 1 kg cukrot veszünk, jól felforraljuk, forrón üvegekbe öntjük, azonnal lekötözzük, és kihűlésig szárazgőzben tartjuk.

Meggyszörp

Elkészítés: Az apró szemű érett cigánymeggyet jól megmossuk. Ép zománcú edényben a magjával együtt összenyomjuk, másnapig állni hagyjuk, akkor szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsurogjon. Minden liter léhez 80 dkg cukrot mérünk, ráöntjük a meggylevet, és 20 percig főzzük. Ha kihűlt, üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. A megmaradt meggy húsából 1 kg gyümölcsre 60 dkg cukrot számítva, dzsemet főzhetünk.

A teljes cikk, benne a szilvaszörp és a mentaszörp receptjével ITT olvasható.

A levendula több mindenre jó, mint gondolnánk

A levendula jellegzetes illatát messziről megérezni. Nem véletlen, hogy illatanyagként a kozmetikai iparban hasznosítják. Sokan használják illóolajként is a neki tulajdonított gyulladáscsökkentő, valamint fertőtlenítő hatás miatt. A közönséges levendulából nyert illóolaj édeskés illatú; kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze. Fűszerként is gyakran használják, de a ruhásszekrényekben is jó szolgálatot teljesít a levendula.

A cikk ITT olvasható tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.