időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Kirchner László: Már gyerekként tudtam, hogy böllér leszek + videó

Forrás: Mindmegette
2021.03.11. 16:14
borítókép

Akárcsak a régi időkben, napjainkban is októbertől áprilisig tart a disznóvágási szezon.

Akárcsak a régi időkben, napjainkban is októbertől áprilisig tart a disznóvágási szezon. Az állandóságot ezenkívül már nem sok minden jelenti, mert a régi hagyományok lassan feledésbe merülnek. Ez persze nem feltétlenül jelent rosszat, de amikor Kirchner László böllér még gyerekként tevékenykedett a malac körül, akkor még másképpen mentek a dolgok – olvashatjuk a Mindmegette oldalán.

Kirchner László
Fotó: Videa/Mindmegette

A teljesség igénye nélkül például a szalmás perzselést felváltotta a gázpalackos, a fűszerezés ma már dekára, nem (csak) kóstolás után történik, na meg több helyen inkább számít turisztikai attrakciónak egy jó disznótoros, mintsem családi elfoglaltságnak, amikor a füstölő és a kamra feltöltése volt a cél. Három dolog azonban biztosan nem változik, még ha az eszközökön könnyítettünk is; a kemény munka, a komoly szakértelmet igénylő feldolgozás, na és persze a korán kelés. Kirchner László egy rövid videóban arról beszél, milyen egy böllér élete.

Ha te is szereted a disznóságokat, akkor Mészáros Balázs, a Mindmegette Húsiskolájának különkiadásában igazán kedvedre való finomságokkal szolgál. Bemutatta már a malac részeit, és egy istenien finom sütnivaló kolbászt is elkészített, majd a hamisítatlan májas hurka, és az abált szalonna rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Disznótoros különkiadás: Abált szalonna, az igazi fejedelmi étek

Egy disznóvágást vendégként végignézve az abált szalonna készítés leginkább bulinak tűnik, mintsem kemény munkának. Köszönhető mindez a jó böllérnek és csapatának, akik míg a vendégsereg szórakozik, addig az irgalmatlanul kemény meló nagy részét el is végzik. Nem hiába, ahol azért vágnak disznót, hogy a füstölőt és a hűtőszekrényt feltöltse a család, ott nincs helye a tétlen kéznek. Mészáros Balázs a Mindmegette Húsiskolájának különkiadásában most ebbe a világba nyújt betekintést receptek és más praktikák formájában.

A cikk ITT olvasható tovább.