Allergiás? Egyes ételek erősíthetik a tüneteit

Sokan érzékelik, hogy panaszaik allergiaszezonon kívül is megjelennek. Mutatjuk, mire figyeljenek.

null

Tudni kell, hogy bizonyos anyagok képesek másokat helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ilyenkor a két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sokak szervezete, különösen, ha az egyikre már fokozottan érzékeny, nem tud különbséget tenni közöttük. A keresztallergia esetében a hasonlóság vagy pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Fotó: Pixabay

NEM MINDENKINÉL OKOZ GONDOT

A keresztallergiás reakció a szakemberek szerint az allergiások körülbelül 10 százalékánál okoz panaszt, és általában sokkal enyhébb tüneteket vált ki, mint az eredeti allergén. A tünetek között szerepel az orrfolyás; a száj, a szájpadlás, a torok viszketése; esetleg a nyelv duzzanata. A legjobb gyógymód a megelőzés, az, ha az illető tartózkodik a problémás ételek fogyasztásától. Persze, akinek nincs panasza, annak nem kell száműznie az összes ételt, ami keresztallergén lehet, nyugodtan fogyaszthatja ezeket.

EZEK A LEGGYAKORIBB KERESZTALLERGIÁK

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • EZEKKEL A FINOMSÁGOKKAL IS JÓ, HA ÓVATOS

    Nem keresztreakciót, de ahhoz hasonló tüneteket okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok. Ezek közé tartozik például a kávé, a csoki, a kakaó, a penészes sajtok, a vörösbor, a füstölt húsok, és még folytathatnánk a sort. Ezek az élelmiszerek hisztaminfelszabadító anyagokat tartalmaznak, amelyek egy olyan állapotban, amikor az allergiás szervezetében amúgy is bőségesen szabadul fel hisztamin, képesek felerősíteni ennek az anyagnak a termelődését. Éppen ezért az érintetteknek erre is ügyelni kell az étkezésük során.

    A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.