időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Fedák Sári, a gesztenyetorta primadonnája

Forrás: Mindmegette
2021.04.04. 19:30
borítókép

Az énekesnőért rajongott az operett közönsége, ő pedig nemcsak a színpadot, de az édességeket is kedvelte.

Fedák Sári 1879-ben, Beregszászon született, édesapja Fedák István tiszti főorvos volt. Ellenezte lánya színészi terveit, de mivel Sári tehetségesnek bizonyult, végül beleegyezett, hogy a lány beiratkozhasson Rákosi Szidi színiiskolájába Budapesten. Fedák Sári az első igazi sikereket a Népszínházban aratta a korábbi kedvenc, Küry Klára háttérbe szorításával. Karrierjének egyik fontos pontja Bob herceg szerepe volt Huszka Jenő György herceg című darabjában. A primadonna a férfiszereppel hatalmas szenzációt keltett. 1904-ben mutatták be pályájának legnagyobb sikerét, a János vitéz című daljátékot Fedák címszereplésével a Király Színházban. A színésznő 1907-ben külföldre menekült. Azzal vádolták, hogy kikövetelt gázsija kergette öngyilkosságba Vidor Pál színházigazgatót.

Fedák Sári a János vitézben
Fotó: Wikipedia Commons

Berlinben, Bécsben és Prágában is megfordult. 1910 májusában tért vissza Budapestre. A következő évben kezdődött románcuk Molnár Ferenccel, akivel 11 évvel később össze is házasodtak. Házasságuk nem volt hosszú életű, 1926-ban elváltak. Fedák Sári továbbra is nagy kedvvel vállalt színházi munkákat, igaz, változó sikerrel. A színésznőről készített film is megbukott.

A primadonna egyaránt szeretett finomakat enni és sütni – nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta.

A Fedák-torta sajátossága a gesztenyepüré-bevonat
Fotó: Flickr

Érdekes, hogy tortája receptjének közlését több szakácskönyv szerkesztőjének is engedélyezte, viszont a korabeli források szerint lepényét csak Móra Ferencné tudta igazán az ízlése szerint elkészíteni, ezért egyedül az ő szakácskönyvébe kerülhetett be ennek a süteménynek a receptje.

„A kisasszony határozott szubrett-tehetség, erre vall pompás tánca, szilaj temperamentuma, mely azonban egyelőre a szertelenségbe csap, gyakran a jó ízlés rovására is.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Íme Lord Byron töltött krumplija

A romantikus költeményeiről, botrányos magánéletéről és ecetes diétájáról egyaránt híres Lord George Gordon Noel Byron (1788–1824) először a cambridge-i egyetemi évei alatt kezdett szigorú fogyókúrába. Egyrészt azért sanyargatta magát, hogy visszanyerje karcsúságát, másrészt úgy hitte, hogy a koplalástól kifinomultabb lesz az elméje. Mániákus fogyni vágyóként rendszeresen ellenőrizte a testsúlyát a londoni Berry Bros & Rudd borkereskedés függőmérlegén, hiszen abban az időben nem voltak személymérlegek. A feljegyzések szerint 1806-ban még 88 kg-ot nyomott, ám öt év alatt 32 kilótól sikerült megszabadulnia.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.