A 18. században brit és holland tengerészek hozták magukkal Európába azt a főleg sózott halakból hordókban hónapokig erjesztett, erősen fűszerezett, sárgás vagy barnás ázsiai szószt, amelyet a mai ketchup elődjének tekinthetünk.
A 18. században brit és holland tengerészek hozták magukkal Európába azt a főleg sózott halakból hordókban hónapokig erjesztett, erősen fűszerezett, sárgás vagy barnás ázsiai szószt, amelyet a mai ketchup elődjének tekinthetünk.
Charles Lockyer már 1711-ben említette a ketchupot az An Account of the Trade in India című könyvében. A korabeli hajósok bizonyára ismerték a dél-kínai kôe-chiap (más nyelvjárásban kê-chiap) egyszerűbb maláj változatát is. Eliza Smith, az 1727-ben Londonban, majd 1742-ben Amerikában megjelent a The Compleat Housewife című háztartási könyv szerzője elsőként tette közzé a gombából, szardellából, tormából, hagymából, ecetből, fehérborból, valamint édes fűszerekből előállítható catchup receptjét.
A halszósz 1730-ban Jonathan Swift egyik versében catsup néven szerepelt, majd Lord Byron 1817-ben a Beppo című művében, Dickens pedig az 1840-ben írt Barnaby Rudge-ban ketchupnak nevezte.
Paradicsomot először a 19. század elején, Amerikában kezdtek a főzetbe tenni, valószínűleg Sandy Addison 1801-ben kiadott The Sugar House Book című szakácskönyvének hatására. Érdekesség, hogy az akkoriban luxuscikknek számító cukor helyett inkább sóval és brandyvel tartósították a szószt.
1824-ben a Thomas Jefferson elnök unokatestvére, Mary Randolf által jegyzett The Virginia Housewife című szakácskönyvben az osztrigás, diós és gombás változat mellett felbukkant a tomato catsup, 1837-ben pedig üvegben forgalmazta paradicsomos termékét egy Jonas Yerkes nevű farmer.
A ketchupkirálynak titulált Henry John Heinz (1844–1919) szülei a bajorországi Kallstadt városkából vándoroltak ki Amerikába, és Pittsburghben telepedtek le. Henry a gyermekkora óta zöldséget termelt a család veteményesében. Eleinte kosárban és talicskával, majd tizenévesen lovas kocsival szállította az árut kiépített vevőkörének, miközben egy kereskedelmi iskolát is elvégzett. 25 évesen, 1869-ben céget gründolt L. Clarence Noble-lel, és árulni kezdte első termékét, az anyja receptje alapján készített kézműves tormaszószt.
Ezen szerepelt először a Heinz címke, amely a termék tisztaságát megmutató átlátszó üveggel együtt a majdani cégbirodalom szimbóluma lett.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.