Ezeket az ételeket érdemes rendszeresen fogyasztani

Ha a következő ételeket esszük, az nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem a bolygónak is.

null

Ha egészségesen táplálkozunk, az vajon a bolygóra is kedvező hatással lesz? Részben igen, részben pedig nem – derül ki a Nutrioton Journal-ban megjelent friss tanulmányból, melyben az étrendi szokásaink és a fenntarthatóság közötti összefüggéseket taglalták. Ugyanis míg az egészséges étrend valójában kevesebb földi erőforrást igényel, ezeket az élelmiszereket hajlamosabbak vagyunk elpazarolni, hiszen például a zöldségek és a gyümölcsök gyorsan megromlanak, így gyakran a kukában végzik.

A kulcs az, hogy étkezzünk a lehető legegészségesebben, de gondoljunk arra is, hogyan tudjuk őket más formában felhasználni vagy tartósítani. Ezeket az ételeket érdemes rendszeresen fogyasztani a tanulmány szerint!

1. Gyümölcsök

A gyümölcsök tele vannak rostokkal, egészséges antioxidánsokkal, hidratálnak, továbbá a fogyásban is segíthetnek, naponta többször érdemes őket fogyasztanod! Lefagyaszthatja őket, de készíthet belőlük aszalt gyümölcsöt vagy épp lekvárt is, és persze salátákba is felhasználhatja őket.

2. Zöldségek

Ahogy a gyümölcsöknek, úgy a zöldségeknek is bérelt helyük van a legegészségesebb élelmiszerek listáján. Lefagyaszthatja, vagy akár savanyíthatja is őket, és persze rengetegféleképpen felhasználhatja őket sütés-főzés közben.

Ha ezeket az ételeket esszük, az nemcsak az egészségünknek tesz jót
Fotó: Pixabay

3. Teljes kiőrlésű gabonák

Meglehetősen sok tápanyagot tartalmaznak, például fehérjét, rostot és B-vitamint. Nemcsak a szükséges energiát biztosítják, de magas rosttartalmukkal az anyagcserét is serkentik, így a fogyásban is segítenek.

4. Diófélék

Egészséges zsírokat, rostokat és fehérjéket tartalmaznak, így naponta egy maréknyival ajánlott belőlük fogyasztani. Önmagukban, nassolnivalóként is tökéletesek, de a salátád vagy a zabkásád is felturbózhatja velük!

5. Magvak

A magok tele vannak szívbarát zsírokkal, ezért fontos a rendszeres fogyasztásuk, de akárcsak a dióféléknél, itt is fontos a mértéktartás, hogy érvényesülni tudjanak a pozitív hatásaik.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Hogyan és meddig tároljuk élelmiszert a mélyhűtőben?

Van, akinek csak egész pici mélyhűtő rekesze van, és van, aki egész ládákkal operál. Az azonban biztos, hogy mindegy mekkora a fagyó kapacitása, ha valami új dolgot veszünk, csak komoly logisztika után tudjuk azt elhelyezni. Pedig ha a fagyasztónkat rendeltetésszerűen használnánk, nem kellene tele lennie. Házisáfrány, alias Déri Szilvi gasztroblogger most ebben a témában ad néhány jó tanácsot.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.