Így főzze be idén az ínycsiklandó sárgabarackot

Tegye el hagyományos módon kis csavarral vagy bolondítsa meg, hiszen néha jó egy kis változatosság.

null

Ne rettenjen meg a befőzéstől! Nem kell órákig a meleg konyhában kavargatni-rotyogtatni a gyümölcsöt, ráadásul akár főzés és cukor nélkül is tartósítható.

1. sárgabarackbefőtt cukor és tartósítószer nélkül

Az átválogatott, váltott vízben megmosott, majdnem teljesen érett gyümölcsöt magozza ki és azonnal dobja citromsavas vízbe, hogy ne barnuljon meg. (Tasakos étkezési citromsav az élelmiszerboltokban kapható.) A lecsepegtetett fél barackokat szorosan rakja egymásra kisebb üvegekben. Közben ütögesse meg az üveg alját, hogy a gyümölcs minél jobban tömörödjön. A légmentesen lezárt üvegeket állítsa nagy fazékba, öntsön alájuk vizet, és fokozatosan melegítse fel. Gőzölje a befőttet a forrástól számítva 25-30 percig, majd kihűlés után még két alkalommal 15-20 percig. A végén az alján kevés lé képződik és a gyümölcs kissé megpuhul, de megőrzi a zamatát. Felbontás után hűtőszekrényben tárolja, és két-három napon belül fogyassza el.

2. Cukrozott sárgabarack napon érlelve

Hámozzon meg és magozzon ki egy kilogramm félig érett, hibátlan gyümölcsöt. Csepegtesse meg jól citromlével, majd 20-25 dkg cukorral rétegezve rakja az előkészített csavaros üvegekbe. Az üvegek szájára tapasszon folpakot, szórjon rá egy kevés tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot) és takarja le újabb réteg folpakkal. Végül a kupakkal légmentesen lezárt üvegeket állítsa a napra a cukor teljes feloldódásáig. A felső gyümölcssor megbarnulhat, de ez mit sem változtat a barack ízén.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

3. Levendulás sárgabarackdzsem

Egy fazékban 1,2 kilogramm kimagozott, meghámozott sárgabarackot és hat teáskanál finomra aprított levendulavirágot két evőkanál citromlével locsoljon meg. Mérjen ki 35 dekagramm cukrot, majd 2 evőkanálnyit keverjen el 1 tasak 3:1 arányú dzsemfixszel, és forgassa össze a levendulás gyümölccsel. Forralja fel erős tűzön állandó keverés mellett. Adja hozzá a maradék cukrot, majd kevergetés közben hagyja bugyogni az újraforrástól számított három percig. Szükség esetén szedje le a keletkező habot. Végül a dzsemet azonnal töltse csavaros vagy csatos üvegekbe, és rögtön állítsa fejre öt percre, hogy ne kelljen dunsztolni.

4. Mandulás sárgabarackdzsem

Pirítson meg szárazon öt dkg durvára aprított hámozott mandulát és turmixgépben vagy botmixerrel pürésíts durvára 60 dkg magozott kajszibarackot. Nagy fazékban keverje össze a pürét 4 deciliter almalével, a mandulával, egy tasak citromsavval és 50 dekagramm 2:1 arányú befőzőcukorral. Állandó keverés közben forralja fel, majd tovább kevergetve hagyja bugyogni legalább három percig. Közben a keletkező habot el kell távolítani. Végül a színültig megtöltött csavaros üvegeket azonnal zárja le, és öt percre fordítsa fejjel lefelé.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.