A Mindmegette.hu Befőzés tartósítószer-mentesen című sorozatának második részében a nyári szezon slágerételét, a zamatos paprikából és paradicsomból készülő lecsót – vagy hívjuk inkább lecsóalapnak – tesszük el télire!
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg paprika
- 1/2 kg paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg zsír
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- A paprikát felkockázzuk, a vöröshagymát felszeleteljük.
- A paradicsom csumáját kivágjuk és alulról bevágjuk a bőrét, majd forrásban lévő vízbe tesszük fél percre, és lehűtjük, meghámozzuk, felkockázzuk.
- A befőttes üvegeket egy lábasba tesszük, és köréöntünk vizet, majd lassan forralni kezdjük.
- A zsír felén hagymát dinsztelünk, megsózzuk, majd paprikát dinsztelünk, ismét sózzuk és a paradicsommal is főzzük 6-8 percet, majd ismét megsózzuk.
- A lecsót lábosban lévő forró üvegekbe töltjük, majd a maradék zsírt megmelegítjük és a tetejére csorgatjuk.
- Ekkor egyesével kivesszük, rátesszük a celofánt és a kupakját jó szorosan és fejjel lefelé fordítva, pokróc alá téve hagyjuk kihűlni.