Tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár, a befőtt

Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon.

null

Bár sokan felesleges macerának tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen készíthető otthon szörp, befőtt, dzsem, zselé vagy lekvár. A saját finomsághoz mindenki maga válogathatja össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhat létre. A házi készítmények pedig ajándékba is adhatók. Mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzájuk.

 

Jótanácsok

  • A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhat, ám nyugodtan alkalmazhat egy kis csavart is a finomságok elkészítésekor. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karaktert adhat egy-egy gyümölcsnek.
  • Sok múlik a csírátlanításon. Az üvegeket mossa át forró vízzel, rakja be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mossa tisztára, majd fejjel lefelé állítsa őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose törölje el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a tartalmuk.
  • Használhat nátrium-benzoátot, de ha kellően tisztán dogozik, és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is eltehetők az üvegek.
  • A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.

 

Mi az a dunsztolás?
A folyamat során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítja meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig pihentesse száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket tegye egy nagyobb lábosba, és öntse fel annyi vízzel, amennyi a 3/4-ükig ellepi őket. Forralja 20 percig, majd hagyja kihűlni.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.