Napjainkban egyre többen felfedezik a korábban a szegények eledelének tartott polentát, más néven puliszkát. Fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű – írja a Mindmegette.hu.
Darából vagy lisztből?
Vágható keménységű polentás ételhez kukoricadarát vegyen, krémesen lágyakhoz finomabbra őrölt kukoricalisztet használjon.
Folyadékarányok
A finomra őrölt kukoricaliszthez négyszeres mennyiségű folyadékot adjon. A nagyobb szemű dara ennél valamivel többet felvesz. A főzéshez megfelel a sima víz is, de a zöldségleves-alaplétől ízesebb, a tejtől pedig selymesebb lesz a polenta.
Főzési idő
Elmúltak már azok az idők, amikor a lobogó vízbe szórt kukoricadarát legalább egy órát kellett keverni! A ma kapható instant polenták előfőzött kukoricalisztet tartalmaznak, amelyekből megerőltető munka nélkül 20 perc (vagy terméktől függően még rövidebb idő) alatt elkészül az aranysárga kása. Közben ne hagyja abba a keverést, mert a polenta egy szempillantás alatt odakozmál.
Pirítsa meg serpenőyben!
A kihűlt polenta jól szeletelhető, illetve szabályos négyzetekre, rombuszokra vagy más alakzatokra vágható. Pirítsa meg ezeket ropogósra felforrósított vajon oldalanként 2-3 perc alatt!
Sütőbe vele!
Töltsön egy nagy adag polentát kikent felfújtformába, szórja meg reszelt sajttal, és tolja a 220 fokra előmelegített sütőben! Kb. 15 perc alatt szépen kérgesre pirul. Nincs felfújtformája? Halmozza a masszát sütőpapírral leterített tepsibe, lapítsa el kerekre, rakja meg tetszőleges feltéttel és süsse 220 fokon kb. 15 percig. Készen is van a polentapizza.
Polentapalacsinta reggelire
Főzzön polentát tejjel, egy csipetnyi sóval és némi cukorral, hagyja hűlni, majd süsse meg amerikai palacsinta méretűre. Végül pakolja meg bogyós gyümölccsel, szórka meg aprított diófélékkel és locsolja meg juharsziruppal. Kell ennél finomabb édes reggeli? Sós változatát joghurttal, zöldfűszeres krémtúróval fogyaszthatja.
Polentatorta desszertnek
Édesítse a polentát cukorral, esetleg gazdagítsa őrölt mandulával, süsse meg torta- vagy őzgerincformában és díszítse gyümölccsel vagy vonja be mázzal. Szaftosabb lesz, ha sütés után megszurkálja és megöntözi sziruppal.
Köretként sem semleges
Unja a krumplit, a rizst, a tésztát? A polenta remek választás paradicsomszószhoz, darált húsos fogásokhoz, zöldséges és gombás ragukhoz vagy halhoz.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!