Egyszerűbb összedobni, mint gondolná. Ha szereti a szaftos, laktató húsokat, akkor ez a recept kiemelt helyet fog kapni a konyhájában. Vajjal sült karfiol körettel tálalva egyszerűen zseniális – áll a mindmegette.hu cikkében.
Az óvári szelet olyannyira egy hagyományos és közismert fogás, hogy már a nagyszüleink is közszeretettel készítették. Gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szeletekre vágott karajra gombát, sonkát és rengeteg sajtot pakolunk feltétként, ezeknek a finomságoknak köszönhetően pedig egy omlós és igen tartalmas sertésszelet lesz a végeredmény. Köretként szinte bármit adhatunk mellé, de mi most vajjal sült karfiollal tálaljuk. Ha esetleg nem szereted a karajt, elkészítheted pulykából, vagy csirkéből is, ám akkor már nem igazán lesz klasszikus ez a lakoma.
HOZZÁVALÓK:
A húshoz:
- 10 dkg vaj
- 4 szelet sertéskaraj
- só
- bors
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 4 szelet főtt sonka
- 4 szelet óvári sajt
A körethez:
- 1 fej karfiol
- só
- bors
- 10 dkg olvasztott vaj
ELKÉSZÍTÉS:
- A karfiolt feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk meglocsoljuk olvasztott vajjal és 185 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- A sertéskaraj szeleteket sózzuk, borsozzuk, a hagymákat és a gombát felszeleteljük.
- A karajt forró serpenyőben, vajon 1-1 percig megpirítjuk mindkét oldalán, majd kivesszük a serpenyőből.
- A serpenyőbe beleszórjuk a hagymát és megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát. Ezután 4-5 percig pirítjuk, közben sózzuk és borsozzuk.
- A karfiolokat kivesszük a sütőből, mellé rakjuk a karaj szeleteket, rá helyezve a sonkát, gombát és a sajtot, majd 3-4 percre visszatesszük a sütőbe, ameddig a sajt meg nem olvad.