A klasszikus körömpörkölt csülökkel egy igazi nehézsúlyú kaja, ami nem éppen való egy diétás étrendbe. A legtöbben arra esküsznek, ha a szabadban, bográcsban készül, mint a legtöbb pörkölt, ám ha a konyhában állunk neki, akkor is nagyon finom lesz. Főleg, ha a mindmegette.hu következő receptvideója alapján készítjük.
A körömpörkölt csülökkel nem éppen számít könnyű ételnek, ám egy fröccsel kiegészítve máris jobban emészthető ez a klasszikus magyar fogás. Éppen ezért vacsorára nem ajánljuk, ám ebédre annál inkább! Most pedig nézzük, hogy Mészáros Balázs, a Mindmegette séfje hogyan készíti el a férfiak nagy kedvencét. Próbálja ki ön is!
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg sertésköröm
- 40 dkg csont nélküli csülök
- 50 dkg vöröshagyma
- 10 dkg sertészsír
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- őrölt kömény
- 1 db paradicsom
- 1 db közepes paprika
- 1 kg burgonya
- 1,2 l víz
- 1 dl vörösbor
ELKÉSZÍTÉS:
- A hentesnél hosszában és keresztben is fel kell vágassuk a körmöt.
- A körmöt és a csülköt gázláng segítségével megszabadítjuk a szőrszálaktól.
- A burgonyát és a hagymákat megpucoljuk, majd a csülköt, a burgonyát, a hagymákat, a paprikát és paradicsomot feldaraboljuk.
- Zsíron megpirítjuk a hagymát egy kevés köménnyel, majd hozzáadjuk a körmöt és együtt pirítjuk tovább. Közben sózzuk, borsozzuk.
- Amikor kezd tapadós lenni a köröm, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, aztán 4-5 percig pároljuk.
- Felöntjük a vízzel és a borral, majd a tetején lévő zsiradékra rászórjuk a pirospaprikát és lassú tűzön, időnként rákavargatva fedő alatt 2 órát pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a csülökkockákat, majd letakarva főzzük tovább, ügyelve rá, hogy le ne égjen.
- Ha megpuhult a köröm és a csülök, akkor hozzáadjuk a burgonyát és a fokhagymát, majd puhára főzzük.