időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Ezért kell minél gyakrabban szőlőt fogyasztani

Forrás: Mindmegette
2021.10.07. 09:47
borítókép

Nem véletlenül népszerű: finom íze mellett jótékony hatású a húsa, a leve, a magja és az abból készült olaj is.

Évezredek óta étrendünk része, táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcs, teljes értékű táplálék. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a napi tápanyagszükséglet fedezéséhez. A gyümölcsben található cellulóz, pektin és élelmi rostok jó hatással vannak a bélműködésre, magas víztartalma pedig hozzájárul a folyadékpótláshoz.

Vitaminok tárháza

Az aranyló fürtökben az immunrendszer számára nagyon fontos A-, C- és E-vitamin, valamint a B-vitaminok közül a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin is megtalálható. Utóbbiak ellenállóbbá teszik a szervezetet, erősítik az idegrendszert, elűzik a fáradtságot.

Próbálta már?

A szőlő magjából nyert olajat hidegen préselik, így megmarad az eredeti tápanyagtartalma. A kellemes illatú, sárgás színű, az olívára emlékeztető ízű olaj nem tartalmaz koleszterint, a benne lévő telítetlen zsírsavak többsége linolsav. Leginkább saláták és páclevek ízesítésére használják. Persze az értékes olajat a szépségipar is felfedezte: mivel gyorsan felszívódik, kiváló hidratáló, úgy ápolja a bőrt, hogy nem okoz zsírosodást, ezért a szőlőmagolajos kezelés zsíros bőr esetén is eredményes.

Fotó: Pixabay

Számít a színe!

A világos fajták előnye, hogy mivel alig, vagy egyáltalán nincs magjuk, és a héjuk is vékonyabb, könnyebb a megemésztésük. Az ízük is édesebbnek tűnik, ugyanis kevesebb cserzőanyagot tartalmaznak, mint a kék fajták. A vörös és kék fekete szőlőket sokan nem annyira szeretik, mégis ezek a legértékesebb fajták, ugyanis több növényi anyagot tartalmaznak, mint világos színű rokonaik. Minél sötétebb a szőlő héja, annál több antioxidánst van benne, vagyis élettanilag annál hasznosabb.

Így marad sokáig friss

A szőlő tálba, vagy kosárba téve, száraz, hűvös helyen tárolva egy hétig biztosan eltartható, míg légmentesen záródó polietilén zacskóban a hűtőbe rakva két hétig is friss és ropogós marad. Fogyasztás előtt 1 órával már érdemes kivenni a fridzsiderből és a zacskóból, hogy visszanyerje eredeti ízét és zamatát! Fontos, hogy mindig folyó víz alatt kell alaposan megmosni, mert a héján könnyen megtapad a piszok, sőt, ha nem biogazdálkodásból származik, akkor a permetszer is.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!