Gáspár Bea most egy igazi klasszikus süteményt, zserbót készített. A végeredmény a Mindmegette csapata szerint tökéletes lett, Bea receptjét követve pedig bárkinél garantált a siker. Próbálja ki ön is – olvasható a buzdítás a mindmegette.hu cikkében.
A zserbó egy igazi klasszikus, magyar eredetű sütemény. Omlós tésztalapjai közé baracklekvárt és darált diót töltünk, majd a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval. Gáspár Bea most megmutatja, ő hogyan készíti!
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 6 dkg kristálycukor
- 1 kis pohár tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk őrölt fahéj
- só
- 2 db tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez: - 70 dkg dió
- 10 dkg vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1 üveg lekvár (ha lehet, akkor sütésálló legyen)
A tetejére: - 2 tábla étcsokoládé
- 3-4 ek napraforgó olaj
ELKÉSZÍTÉS:
- A cukros tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
- A lisztet, a fahéjat, a sót, a tojássárgákat, a vajat és a tejfölös élesztőt egy tálba tesszük, majd robotgéppel egynemű tésztát gyúrunk belőle. 1 órát kelesztjük.
- A töltelékhez a diót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és narancshéjat, valamint a baracklekvárt jól elkeverjük.
- A tésztát 3 részre osztjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot, majd megkenjük a diós-lekváros töltelék felével. Rátesszük a másik tésztalapot, villával megszurkáljuk, majd megkenjük a töltelék másik felével. Végül a harmadik tésztalapot is a süteményre helyezzük, és villával megszurkáljuk. 160 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.
- A csokoládét gőz fölött az olajjal felolvasztjuk.
- A zserbót 1-2 óra hűtés után megkenjük az olvasztott csokoládéval. Ha kihűlt a csoki, szeleteljük.