Nincs karácsony a rétegezett csoda nélkül. A közkedvelt ünnepi desszert tésztája többféle módon készülhet, és három, négy vagy öt lapot is süthetsz belőle, de a klasszikus töltelékbe mindegyik változatnál házi baracklekvár és sok dió, a süti tetejére pedig vastag csokiréteg dukál – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
A tökéletes zserbó nem esik szét lapjaira, a tölteléke szaftos, és az egyenletesen elterülő mázon nincsenek repedések. A tied is ilyen lehet, bármelyik receptet követed a számtalan közül. Csak szánj rá elég időt, ne spórolj a hozzávalókkal, és ügyelj a részletekre!
LISZT
A többi hozzávalóhoz hasonlóan a liszt mindig legyen szoba-hőmérsékletű. Zserbóhoz tökéletesen megfelel az élesztős és kelt tésztákhoz általában szokásos sima búzaliszt. A Magyar Pékszövetség szakértői a rozsliszt és a búzafinomliszt 50-50%-os keverékét ajánlják. Sikerrel próbálkozhatunk tönköly-, zabpehely-, valamint gluténmentes lisztekkel is.
Tipp: Cukormentes omlós tésztához 35 dkg átszitált zabpehelylisztet vegyítsünk el 3 ek sütésálló édesítőszerrel. Adjunk hozzá 10 dkg olvasztott vajat és 2 db tojást, majd gyúrjuk össze. Közben adjunk hozzá 3-3,5 cl vizet, hogy jobban összeálljon. Ha a tészta nyújtáskor elreped, akkor lazítsuk még egy kis vízzel.
ZSIRADÉK
Felejtsük el a margarint, sőt a vajat is, és használjunk helyettük – lehetőleg házi – zsírt! Ettől sokkal lágyabb, omlósabb és puhább lesz a zserbó tésztája. Ha még nem próbálta, először a receptben megadott vajmennyiség felét váltsa ki zsírral.
TÉSZTALAPOK NYÚJTÁSA
Osszuk annyi gombócra a tésztát, ahány réteget kívánunk sütni. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsunk a gombócokból egyforma méretű téglalapokat, majd tekerjük fel a sodrófára és hajtsuk bele őket a kikent, kilisztezett tepsibe.
Tipp: Sütőpapíron pont a tepsi méretére tudjuk nyújtani a tésztát, ráadásul a papír segítségével könnyebb a tepsibe tenni. Vagy béleljük ki a tepsit sütőpapírral, tegyük rá a munkalapon nagyjából kinyújtott tésztát, és a tepsiben nyújtsuk a végleges méretre. Ezután vegyük ki a papírral együtt, és ugyanígy nyújtsuk ki a többi lapot is. Az utolsót hagyjuk a tepsiben, kenjük meg töltelékkel, majd rétegezzük rá a többit. A tetejét szurkáljuk meg villával, nehogy sütésnél felpúposodjon vagy berepedjen.
LEKVÁR
A legjobb a kevés cukorral főzött, gyümölcsízű házi sárgabaracklekvár. Botmixerrel turmixoljuk simára, hogy egyenletesen lehessen kenni. A széleken is ugyanolyan vastag legyen, mint középen! Házi lekvár híján sütésre alkalmas felirattal ellátott boltit vásároljunk. Sárgabaracklekvár helyett a savanykás csipkebogyóíz vagy ribizlizselé és a szilvalekvár is jól passzol a diós töltelékhez.
TÖLTELÉK
A klasszikus zserbó a pikáns lekvár, a cukrozott dió és a csokoládé triójától ellenállhatatlan. Kár megtörni ezt az ízharmóniát vaníliával, mazsolával, reszelt citromhéjjal vagy rummal. Persze ahány ház, annyi zserbó.
A különböző zserbóvariációkért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!