Imádja a fánkot, de nem bírja elviselni a lakásban terjengő olajszagot? Akkor ezt a receptet önnek találták ki! A Mindmegette videón mutatja be, hogyan készül a fánk sütőben sütve.
Megkezdődött a farsangi időszak, a hagyományok szerint mostantól egészen hamvazószerdáig tart a vidám bálok, mulatságok és lakomák szezonja. A farsang kultikus eledele pedig a fánk, ilyenkor aztán sülhet a szalagos fánk, a csöröge, a töltött fánk, az almafánk vagy a kefires változat, de az ekler is nagy sláger és a churros, illetve a túrófánk is.
Egy dolog azonban sokakat elrettent a fánksütéstől, mégpedig a bő olaj használata, amely sütésnél belengi a lakást, és amely beleeszi magát az ember ruhájába és a hajába. Ennek orvosolására egy egyszerű, sütőben elkészíthető változatot mutatunk, így rövid idő alatt olyan finomságot tehet bárki az asztalra, ami még másnapra is friss marad, ráadásul az olajszag sem fogja átjárni a konyhát.
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg kristálycukor
- 2 csom vaníliás cukor
- 1 csip só
- 1 db citrom reszelt héja
- porcukor a forgatáshoz
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejbe belekeverünk egy kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
- A lisztet, a cukrokat, a sót, a citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és a tojást is, és összekeverjük. Végül a felfutott élesztőt is hozzáöntjük, és sima, fényes tésztát gyúrunk belőle.
- Letakarjuk a fánktésztát, és kb. 30 perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és kiszaggatjuk azt is.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen megforgatjuk porcukorban, és így kínáljuk.