A tökéletes csirkepaprikás két fő ismérve az omlós, szaftos hús, ami csak úgy leomlik a csontról, és a sűrű, már-már krémes szaft, amit a világon a legjobb tunkolni. Hogy ez az együttállás Gáspár Bea szerint hogyan valósítható meg, az kiderül a Bea konyhája következő részéből, miközben a tökéletes nokedliről is esik néhány szó – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A csirkepörkölt, mint az egyik legnagyobb magyar klasszikus, nem mindenhol készül egyformán: van, aki bőrösen, sőt mindenféle aprólékkal együttfőzve készíti, van aki szigorúan csak hagyma-pirospaprika-só hármasát alkalmazza, van, aki bőséggel fűszerez mással is. Gáspár Bea is megmutatja, az ő pörköltje hogyan lesz extrapiros, a szaft extrakrémes, az íz pedig fenséges!
HOZZÁVALÓK:
A csirkepaprikáshoz:
- 1/2 kg csirkecomb
- 1/2 kg csontos csirkemell
- 2 db paradicsom
- 2 db kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zellerzöld
- 2 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- só
- bors
- 4 tk pirospaprika
- tejföl
A nokedlihez:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2,5 dl víz
- 1 tk só
- 1-2 ek olaj
ELKÉSZÍTÉSE:
- Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta a megtiszított, apróra vágott hagymát és kápia paprikát, egy pár perc múlva az apróra vágott paradicsomot is beletesszük.
- Sóval, borssal fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott zellerzöldet, rozmaring- és kakukkfűleveleket, a petrezselyem felét, majd amikor megpárolódtak a zöldségek, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és egy botmixerrel lepürésítjük a pörköltalapot.
- Az edényünket visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a csirkemellet és combokat, meghintjük pirospaprikával, megsózzuk, beleforgatjuk a szaftba, lefedjük, és puhára főzzük a húst.
- Amíg a pörkölt fő, elkészítjük a nokedlit: a tojást kikeverjük a vízzel, apránként hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Amikor a tészta elválik az edény faltók, egy nokedliszaggató segítségével, lobogó, sós vízbe szaggatjuk a tésztát. Ha kifőtt egy adag, szűrőkanállal olajozott tálba szedjük.
- Tálaláskor a nokedlit a tányérokba szedjük, rárakjuk a csirkehúst, meglocsoljuk a sűrű szafttal, ízlés szerint, tejföllel.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)