Bár nem az a zöldség, ami azonnal magára vonzza a tekintetünket és máris szeretnénk a kosarunkba tenni, mégis érdemes ezt tennünk, mert fantasztikus hatása van a szervezetünkre – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A fekete retek vitaminokban, tápanyagokban gazdag, főként vasban, magnéziumban, rézben, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Magas C-vitamin-tartalmának, illetve az immunrendszert támogató ásványi anyagoknak köszönhetően segíthet legyőzni a fertőző betegségeket, náthát, megfázást, torokgyulladást. A benne található aromás olajok pedig az orrdugulás és a köhögés ellen is hatásosak lehetnek, a fekete retek leve a letapadt váladékot is könnyen fellazítja. Nagyszerű antibakteriális hatása van, valamint segít elpusztítani a kórokozókat.
HA RENDETLENKEDIK A GYOMRUNK
Érdemes a levét kortyolgatnunk, ha hányingerünk van, rossz a gyomrunk, vagy egyszerűen csak túlettük magunkat. Kénes összetevőinek köszönhetően akkor is bevethetjük, ha kicsit többet ittunk a kelleténél vagy túl zsíros ételeket ettünk. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, tisztítja a májat, serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő kialakulása.
JAVÍTJA AZ EMÉSZTÉST
Rosttartalma igen magas, ezzel is elősegíti az emésztést, kúraszerű fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és az ezzel összefüggő problémák, mint például az aranyér.
KIVÁLÓ VÍZHAJTÓ
Magas káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó tulajdonsága is jelentős. A fokozott vizelet-kiválasztás szintén gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.
ÍGY A LEGJOBB
Mivel a fekete retek minden cseppje kincs, a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Inkább kisebb vagy közepes méretű fekete retket válasszunk a zöldségesnél, olyat, aminek a héja sima és repedésektől mentes.
Mézzel az igazi! A népi gyógymód szerint a feketeretek-cseppek sok bajra gyógyírt jelentenek. Nemcsak az epére van csodás hatással, de a náthából is pillanatok alatt kigyógyít. A kifacsart levéhez mézet kell keverni, ami nem csak az ízére van fantasztikus hatással, de az együttes gyógyerejük különösen jelentős. Régen úgy készítették el, hogy este kivájták a fekete retket, átfúrták, majd egy szűkebb szájú pohárba állították, amibe a zöldség nem tudott beleesni. Ezután mézet csurgattak bele. Reggelre a retek levet eresztett, ami a mézzel együtt a pohárba csurgott. Ebből 7 napig, napi 13 cseppet, majd 14 napig 21 cseppet fogyasztottak. Egy kúra 3 hétig tartott, majd 1 hét szünet után további 3 hét kúra következett. A módszer ma is egészen biztosan megállja a helyét.
PAJZS A PAJZSMIRIGYNEK
A rostoknak és az ásványi anyagoknak köszönhetően a fekete retek segít kordában tartani a koleszterinszintet, ráadásul gyakori fogyasztásával egyensúlyban tartható a pajzsmirigy-működés.
TÁRS A FOGYÓKÚRÁBAN
Ha fogyni szeretnénk, akkor mindenképpen szerezzünk be néhány fejet belőle. Magas rosttartalma felgyorsítja az emésztést, viszont a gyümölcsökhöz képest elenyésző a kalóriatartalma, és egész télen gond nélkül be tudjuk szerezni.
SEGÍT MEGŐRIZNI A FIATALSÁGOT
A leve nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amiknek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a sejtjeinket megvédjék a stressz okozta károsodásoktól. Ha túl sok stressz ér minket, akkor szabadgyökök keletkeznek, melyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat, hozzájárulnak jó néhány krónikus, esetleg daganatos betegség kialakulásához.
Amit a retekről tudnunk kell: Egy fekete gumó, ami hófehér húst rejt magában. Az íze zamatos, az egészségre gyakorolt hatása pedig fantasztikus. A káposztafélék családjába tartozó növény, a retek egyik fajtája. Baktérium- és gombaölő hatása rafanintartalmának köszönhető. A fekete retek nélkülözhetetlen alapanyaga a népi gyógyászatnak, de már az ókori egyiptomiak is többféle betegséget gyógyítottak vele.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Képernyőkép/Youtube)