Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válasszon, és mérje ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget.
Személyenként átlagosan 65 ml-rel kalkulálj, tehát 2 főre 1,5 dl kell.
Mossa át a rizst! Szűrőben tartsa a csap alá, vagy töltsön rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgassa benne, majd cserélje le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad. Így eltávolíthatja az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről. Áztatni nem érdemes.
Mosás helyett a száraz nyers rizst főzés előtt megpiríthatja egy kevés olajon.
Fél bögre rizshez kb. 1 ek olajat forrósítson fel. Próbaként dobjon 2-3 szemet a hevülő zsiradékba. Ha már sistereg, akkor öntse rá az összes rizst, majd kevergesse, hogy az olaj bevonja a szemeket. Csak addig pirítsa, amíg a kezdetben matt fehér szemek halvány zsemleszínt kapnak.
A főzéshez fazék helyett lábost vagy lefedhető nagy serpenyőt használjon, amelyekben a rizs jól szétterülhet és a képződő gőznek is marad elég hely a fedő alatt.
A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő folyadékkal – tiszta vízzel, esetleg a főételhez illően csirke-, marha- vagy halalaplével – öntse fel. A koncentrált leveskocka elnyomhatja a basmati vagy a jázminrizs természetes aromáját. A tiszta főzővízhez 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott tk sót adjon.
Felöntés után óvatosan keverje át a rizst, hogy ne törjön meg. Máskülönben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.
A rizst fedő alatt, lassú tűzön párolja 15 percig, majd kóstolja meg. Ne főzze túl! Miután megfőtt, zárja el a tüzet, vegye le a fedőt, és takarja le az edényt tiszta konyharuhával 5-10 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsa fel egy villával!
A teljes cikk IDE kattintva tekinthető meg.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)