időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Így tudhatja meg, hogy jó-e még a tojás

Forrás: Mindmegette
2022.04.03. 10:14
borítókép

Nincs dühítőbb, mint sütés közben rájönni, hogy a tojások már nem biztos, hogy felhasználhatók.

Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben jövünk rá, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Mielőtt kidobnánk őket a szemetesbe, álljunk meg egy pillanatra! Többféle módszer létezik, amivel ellenőrizhető, hogy jók-e még – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

 

Alapvetően 30 napig tartható el a tojás. Ha a boltban szerezzük be, akkor rá van írva a lejárati idő. A lejárati dátum azonban nem azt jelenti, hogy a tojás attól a naptól rossz, hanem minőségromlásra hívja fel a figyelmet. Érdemes hát megnézni – lejárati dátumtól függetlenül –, hogy mi a helyzet.

 

Tipp: Ha a piacon vettük a tojást, fontoljuk meg egy saját dátumozási rendszer bevezetését és használjuk mindig a legrégebbit.

 

A következő négy módszerrel gyorsan eldönthető, hogy felhasználható-e a tojás:

 

1. VÍZBE MÁRTÓS TESZT

Tegyük a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan 10-12 napos lehet, tehát bátran felhasználható. Ha viszont a víz tetején lebeg, azonnal dobjuk ki!

 

2. RÁZOGATÓS TESZT

Tartsuk a tojást a fülünkhöz és rázzuk meg. Ha lötyögő hangja van, jobb, ha nem esszük meg. Ha azonban nem hallunk semmit, fogyasztható a tojás.

 

3. SÁRGÁJA-FEHÉRJE TESZT

Törjük fel a tojást és üssük egy tányérra. Ha a sárgája alakja félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne együk meg! Dobjuk ki a tojást akkor is, ha a fehérje zavaros és/vagy vizes, vagy a sárgája elszíneződött.

 

4. SZAGLÁS-TESZT

A rossz tojás egyszerűen büdös, így szinte teljesen biztos, hogy egyből tudni fogjuk, ha megérezzük a jellegzetes szagot. Bízzunk az orrunkban!

 

A teljes cikk elérhető a Mindmegette oldalán.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)